POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

SoftBank beleži gubitak Vision Fund-a od 23,1 milijarde dolara zbog tehnološkog pada

SoftBank Group Corp. je u ponedeljak prijavila gubitak od 23,1 milijardu dolara u svom odeljenju Vision Fund za tromesečje april-jun kao rezultat pada vrednosti svojih udela, posebno pažljivo nadgledanih onih koji se ne kotiraju, tokom turbulencija na tržištima.

Kao rezultat nestabilnosti tržišta izazvanih porastom kamatnih stopa i političkim nemirima, SoftBank je u maju zabeležila rekordan gubitak u jedinici Vision Fund.

Masaioshi Son, osnivač i izvršni direktor SoftBank-a, obećao je da će pooštriti standarde ulaganja i zadržati gotovinu kako bi prebrodio pad.
Son će govoriti na događaju o zaradama koji počinje u 16:30. (07:30 GMT).

Robotska kompanija AutoStore Holdings Ltd. i kompanija za veštačku inteligenciju SenseTime Group Inc. bile su među navedenim investicijama koje su zabeležile gubitke tokom kvartala koji je završen u junu.

SoftBank je saopštila da je upisala vrednost imovine koja nije na berzi u svoja dva fonda Vision za 1,14 triliona jena (8,43 milijarde dolara). Analitičari su rekli da otpisi ove privatne imovine verovatno neće odražavati obim trenutne slabosti tržišta.

Udeli drugog Vision fonda u 269 firmi su krajem juna vredeli 37,2 milijarde dolara, u poređenju sa troškom akvizicije od 48,2 milijarde dolara.

Padajući obim inicijalne javne ponude i tržišni skepticizam prema startap kompanijama koje gube novac stisnule su važan izvor kapitala za SoftBank, koja se nada da će na listi dizajnera čipova Arm nakon propasti prodaje Nvidia.

Da bi prikupio gotovinu, SoftBank je napustio kompanije uključujući ridehailer Uber Technologies i platformu za kućnu prodaju Opendoor Technologies, ​​za ukupnu dobit od 5,6 milijardi dolara.

SoftBank je prodao Uber po prosečnoj ceni akcija od 41,47 dolara, u poređenju sa cenom na zatvaranju u petak od 32,01 dolara.

Rasprodaja je takođe pogodila hedž fond Tiger Global, koji se takmiči sa izvršnim direktorom Softbanke „lovcem na jednoroge“ Sonom po poslovima i doživio je pad njegovog glavnog fonda za 50% u prvoj polovini godine nakon što je potcijenio uticaj rastuće inflacije na tržišta.

Berkshire Hathaway je zabeležio tromesečni gubitak od 44 milijarde dolara na svojim investicijama i derivatima, a izvršni direktor Voren Bafet je pozvao investitore da ignorišu fluktuacije.

SoftBank-ov klizni portfolio ga je gurnuo na neto gubitak od 3,16 biliona jena u poslednjem kvartalu.
To je u poređenju sa profitom od 761,5 milijardi jena u istom periodu godinu dana ranije.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter