Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

S&P 500 i DOW u padu dok je Nasdaq završio u blagom plusu

S&P 500 je pao u utorak, pošto su se deonice energenata kolebale zbog pada cene nafte, a finansije su ponestajale pred tromesečnom zaradom velikih banaka na Volstritu koja bi trebalo da bude isplaćena ove sedmice.

S&P 500 je pao 0,01%, Dow Jones Industrial Average je pao 0,29%, ili 89 poena, Nasdaq je porastao za 0,01%

Nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte podigla nove brige o potražnji i predvidjela da će se potrošnja nafte sporije povećavati 2023. godine, energetske akcije su pale za više od 2%.
Nepovoljna projekcija povećala je zabrinutost da će potražnja za naftom ostati na liniji vatre jer su jačali strahovi od svetskog ekonomskog pada.

Finansijski pokazatelji su odustali od povećanja čak i kada su bankarske akcije porasle zbog očekivanja da zarade velikih banaka na Volstritu u drugom kvartalu, koje treba da dospeju ove nedelje, možda neće biti tako strašne kao što se očekivalo.

Stav investitora prema bankama je u poslednje vreme postao negativniji zbog sve većeg straha od recesije, ali prema izveštaju Deutsche banke, zarada u drugom kvartalu trebalo bi da bude solidna/snažna, kao i izgledi s obzirom na to da je prerano za banke da stvaraju velike rezerve za gubitke po kreditima za buduću recesiju SAD.

JPMorgan počinje kvartalnu sezonu zarada u četvrtak, a slede Citigroup i Wells Fargo u petak.
Porast akcija banaka dolazi u pozadini pada prinosa na trezorske obveznice, usporavanja akcija banaka, iako mnogi ukazuju na sutrašnje podatke o inflaciji koji bi mogli učvrstiti opklade na povećanje stopa Federalnih rezervi za 0,75% ponovo ovog meseca.

U međuvremenu, Microsoft je bio najveći gubitnik u sektoru tehnologije, pao je 4% nakon što je kompjuterski gigant najavio otpuštanje radnika koje će uticati samo na manje od 1% kompanije.
Do otpuštanja dolazi pošto je isporuka računara pala za 13% u trećem kvartalu, prema istraživačkoj firmi Gartner, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa snagom potražnje za Microsoftovim operativnim sistemom Windows.

Dok se ovo dešavalo, Twitter je dobio više od 4% kako bi nadoknadio neke od svojih nedavnih gubitaka nakon što je tvrdio da su tvrdnje Elona Maska da je prekršio uslove svog ugovora od 44 milijarde dolara “nevažeće i nepravedne“.

Boeing je u međuvremenu izvestio da je u junu isporučio 51 avion, što je prvi put od marta 2019. godine premašilo prekretnicu od 50. Njegove akcije su porasle za oko 8%.

Peloton Interactive je rekao da će prepustiti unutrašnju proizvodnju Tajvanu kako bi smanjio troškove i pojednostavio strukturu lanca snabdevanja u trenutku kada se proizvođač opreme za fitnes suočava sa opadajućom potražnjom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter