Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

S&P 500 potvrdio “medveđe tržište”

Dok je S&P 500 u ponedeljak potvrdio da je na tržištu medveda od januara, mnoge komponente indeksa su znatno gore kao rezultat višemesečne prodaje vođene strahom podstaknute povećanjem kamatnih stopa i ekonomskoj zabrinutošću.

Zabrinutost da bi agresivnije povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi moglo gurnuti ekonomiju u recesiju podstaklo je u ponedeljak pad S&P 500 od 3,9%.
S&P 500 je sada pao za približno 22% od uspostavljanja novog maksimuma 3. januara, što dokazuje da je od tada na tržištu medveda.

Izgledi su “mračni” u okviru S&P 500, sa padom od 27% u odnosu na 52-nedeljni maksimum od zatvaranja u ponedeljak.
Od zatvaranja u ponedeljak, više od dve trećine S&P 500 akcija je palo za više od 20% u odnosu na maksimum od 52 nedelje.

U okviru tehnološkog sektora indeksa S&P 500, 93% akcija je palo 20% ili više od svojih maksimuma, uključujući PayPal Holdings, koji je sada pao 76% sa svog rekordnog maksimuma prošlog jula nakon pada od 7% u ponedeljak .

Više od 90% kompanija u indeksu potrošača S&P 500 nalazi se na medveđim tržištima, uključujući Etsy, koji je u padu od 77% od svog maksimuma, i Carnival Corp, koji je u padu za 67 % od svog maksimuma. U ponedeljak su akcije kompanije za krstarenje pale za više od 10%.

U okviru indeksa sektora komunikacionih usluga, Meta Platforms, koja je vlasnik Fejsbuka, pala je za 57% u odnosu na maksimum iz 2021. godine, a Walt Disney Co je pao za 49%, uključujući pad od više od 3% u ponedeljak.

S obzirom da investitori sve više rasprodaju akcije servisa za striming kako se konkurencija produbljuje, Netflix je imao najgori rezultat na S&P 500 u 2022. godini, što je pad od 72% do sada.

Dok je Tesla, koja je prošle godine postala jedna od najvrednijih kompanija na Volstritu, sada je pala za 39% u 2022. nakon pada od 7,1% u ponedeljak.

Dok su investitori fokusirani na predstojeću najavu kamatnih stopa Federalnih rezervi u sredu, kao i na zabrinutost u vezi sa mogućom recesijom, nedavni pad berze je “ohladio” vrednosti, koje su dostigle najviši nivo od procvata Dotcom-a do 2020. godine.
Prema podacima Refinitiv-a, S&P 500 se sada trguje sa oko 17 puta projektovanom zaradom, što je u skladu sa njegovim 10-godišnjim prosekom predstojećeg PE.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter