POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 završava nešto niže nakon izveštaja o poslovima

S&P 500 je u petak zatvorio nešto niže, iako su glavni indeksi ojačali svoje najgore nivoe dana, pošto je novembarski izveštaj o platnim spiskovima podstakao očekivanja da će Federalne rezerve zadržati svoj put povećanja kamatnih stopa u borbi protiv inflacije.

Izveštaj Ministarstva rada o radnim mestima pokazao je da su platni spiskovi nepoljoprivrednih preduzeća porasli za 263.000, što je iznad očekivanja od 200.000, a rast plata se ubrzao čak i kada se povećava zabrinutost zbog recesije.

Stopa nezaposlenosti u SAD ostala je nepromenjena, kako se očekivalo, na 3,7%.

„Rast plata je u uzlaznom trendu od avgusta“, rekao je Brajan Džejkobsen, viši investicioni strateg u Allspring Global Investment u Menomonee Falls, Viskonsin.

„Moraćemo da vidimo da se taj trend preokrene da bi Fed bio ugodan sa pauzom. Do tada, oni će nastaviti da se sužavaju ka pauzi.”

Investitori su tražili znake slabosti na tržištu rada, posebno plata, kao preteču bržeg hlađenja inflacije koja će omogućiti Fed-u da uspori i na kraju zaustavi svoj trenutni ciklus povećanja kamatnih stopa.

Akcije su ojačale ranije ove nedelje nakon komentara predsednika Fed-a Džeroma Pauela o smanjenju povećanja kamatnih stopa već u decembru.

Dow Jones Industrial Average je porastao 34,87 poena, ili 0,1%, na 34.429,88, S&P 500 je izgubio 4,87 poena, ili 0,12%, na 4.071,7, a Nasdaq Composite je pao za 20,95 poena, ili 0,1,18%, na 0,1,18%.

Ipak, akcije su završile sesiju sa najnižih nivoa dana kada je svaki od glavnih indeksa pao za najmanje 1%, a Dow je uspeo da ostvari blagi rast.

“Ako ništa drugo, zapravo sam ohrabren kako se tržište hvata nazad sa nivoa na kojem smo bili danas.
To je još jedan pokazatelj da tržište traži barem sezonski decembarski skup”, rekao je Sem Stoval, glavni investicioni strateg u CFRA u Njujorku.

„Tržište počinje da gleda preko doline i kaže: ‘OK, za godinu dana Fed će verovatno biti na čekanju i razmatrati smanjenje stopa’.

Federalni komitet za otvoreno tržište sastaje se od 13. do 14. decembra, poslednjeg sastanka u nestabilnoj godini u kojoj je centralna banka pokušala da uguši najbržu stopu inflacije od 1980-ih rekordnim povećanjem kamatnih stopa.

Glavni proseci su zabeležili rast drugu nedelju zaredom, pri čemu se S&P 500 popeo za 1,13%, Dow za 0,24%, a Nasdaq za 2,1%.

Kompanije za rast i tehnologije kao što su Apple Inc, pad od 0,34% i Amazon sa 1,43%, bile su pod pritiskom zabrinutosti zbog rasta stopa, ali su umanjile pad pošto su prinosi američkog trezora opadali tokom dana ranije. highs.
Indeks S&P 500 opao je za 0,29%, dok su dionice tehnologije bile među najlošijim među 11 glavnih sektora S&P 500 sa padom od 0,55%.

Ford Motor Co je pao za 1,56% zbog manje prodaje vozila u novembru, dok je DoorDash Inc pao za 3,38% nakon što je RBC snizio ocenu akcija kompanije za isporuku hrane.

Napredna izdanja nadmašila su one opadajuće na NYSE za odnos 1,15 prema 1; na Nasdak-u, odnos 1,35 prema 1 favorizovao je naprednike.

S&P 500 je objavio 20 novih 52-nedeljnih maksimuma i bez novih padova; Nasdaq Composite je zabeležio 86 novih maksimuma i 92 novih najnižih vrednosti.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter