POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

S&P 500 završio jučerašnji dan u padu jer se Microsoft povlači sa rekordnih nivoa

S&P 500 je završio dan u padu u petak, pod teretom Microsofta i drugih tržišnih teškaša, jer su komentari dvojice zvaničnika Federalnih rezervi umanjili optimizam da se centralna banka približava kraju agresivnog povećanja kamatnih stopa.

Nasdaq je takođe završio nedelju u padu, iako je ovaj indeks kao i S&P 500 ostao blizu najviših nivoa u poslednjih 14 meseci nakon što su podaci ove nedelje ukazali na usporavanje inflacije.

Nakon što su kamatne stope zadržane na istom nivou u sredu, američka centralna banka je signalizirala da bi troškovi zaduživanja mogli porasti za pola procentnog poena do kraja godine. Međutim, trgovci vide mogućnost da Fed prekine povećanje kamata ili čak smanji kamatne stope u decembru, nakon očekivanog povećanja od 25 baznih poena u julu, prema alatu Fedwatch kompanije CMEGroup.

Zvaničnici Federalnih rezervi su u petak pokušali da umire taj optimizam. Guverner Federalnih rezervi Christopher Waller je upozorio da “bazna inflacija ne pada onako kako je mislio”. Predsednik Federalnih rezervi u Richmondu, Thomas Barkin, je izjavio da je “zadovoljan” daljim povećanjem kamatnih stopa s obzirom na to da inflacija još uvek nije na putu ka 2%.

Očekivanja potrošača u SAD-u o inflaciji u bliskoj budućnosti su pala na najniži nivo u više od dve godine u junu, dok se izgledi za sledećih pet godina neznatno poboljšavaju, prema istraživanju Univerziteta u Mičigenu, koje je takođe pokazalo poboljšanje raspoloženja.

Pad od 1,7% akcija Microsoft Corp i pad od 1,3% akcija Amazon.com Inc opteretili su S&P 500 i Nasdaq. Microsoftove deonice su se u četvrtak zatvorile na najvišem nivou ikada.

Nvidia Corp je blago porasla za 0,1% nakon što je Morgan Stanley povećao ciljanu cenu i proglasio tu kompaniju najboljim izborom među američkim proizvođačima poluprovodnika.

Američke berze će biti zatvorene u ponedeljak zbog praznika Juneteenth.

S&P 500 je pao za 0,36% i završio sesiju na 4.409,77 poena.

Nasdaq je pao za 0,68% na 13.689,57 poena, dok je Dow Jones Industrial Average pao za 0,31% na 34.301,03 poena.

Obim trgovanja na američkim berzama bio je visok zbog istovremenog isteka opcija na akcije, terminskih ugovora na indekse akcija i opcija na indekse. Istrgovano je gotovo 17 milijardi akcija, u poređenju sa prosekom od 11 milijardi akcija tokom prethodnih 20 sesija.

Od 11 sektora u indeksu S&P 500, osam je zabeležilo pad, predvođenih sektorom komunikacijskih usluga, koji je pao za 1%, a zatim i sektorom informacionih tehnologija koji je pao 0,83%.

Tokom nedelje, S&P 500 je porastao za 2,6%, Dow je dodao 1,2%, a Nasdaq je skočio 3,2%.

Zahvaljujući nedavnim snažnim dobicima Nvidia i drugih mega kompanija, Nasdaq je zabeležio osmu uzastopnu nedelju rasta, što je najduži niz sedmičnih dobitaka od marta 2019. godine.

S&P 500 je petu nedelju zaredom zabeležio rast.

iRobot Corp je skočio 21% nakon što je regulator takmičenja u Britaniji odobrio planiranu akviziciju proizvođača usisivača od strane Amazona u vrednosti od 1,7 milijardi dolara.

S&P 500 je zabeležio 24 nova rekorda bez novih minimuma, dok je Nasdaq zabeležio 112 novih rekorda i 67 novih minimuma.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter