Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

S&P 500 je preblizu “medveđeg” tržišta. Istorija kaže da može nastaviti da pada

Sa najnovijim padom u sredu od 4%, indeks S&P 500 je na –4,04% indeks je trenutno 18% ispod svog najvišeg nivoa i opasno blizu “medveđem” tržištu, što je naznačeno padom od 20%.

Gde ide, još uvek nije jasno. Od dvanaest “medveđih” tržišta od Drugog svetskog rata, 9 je izgubilo najmanje 25%.

Tri rasprodaje su bile značajno krvave. Godine 1973, 2000. i 2007. godine, medveda tržišta su započela strmoglav i trajan pad od preko 40%. U 5 različitih vremena, S&P 500 je užasno pao blizu teritorije medveđeg tržišta, slično kao danas, ali nikada nije dostigao gubitak od 20%.

Za 9 tržišta koja su imali pad od preko 25%, tipičan pad od vrha do najniže je bio 38%. Isključujući padove od preko 40% 1973, 2000. i 2007. godine, prosečan pad je bio samo 31%.

Bilo je na tone reči o kratkoročnom olakšanju padova koji imaju tendenciju da se pojave kada tržište padne za 20%. Obično traju oko 2 meseca pre nego što stvari ponovo postanu ružne. Ako se u ovom trenutku dogodi olakšanje, može potrajati do početka sezone zarada u drugom kvartalu, i ovo može pružiti investitorima priliku da istovare određeni broj svojih udela u kapitalu u pripremi za lošija vremena.

Tokom brzih padova 1987. i 2020. S&P500, nije se desilo olakšanje padova. Ako je sadašnji prodajni događaj nešto poput toga, akcije mogu izgubiti još 10% do 15% dok ne dostignu dno u junu.

Mnogo strašnija su bila duboka tržišta medveda 1973., 2000. i 2007. godine, gde je S&P500 pao u proseku od 51,4% pre nego što je dostigao najniži nivo. Ove rasprodaje su bile bolne i duge. Kada je indeks ušao u teritoriju padova, trebalo je u proseku još 258 dana pre nego što je dostigao najnižu vrednost.
Ako bi sadašnji prodajni događaj krenuo ovim putem, pravo tržišno dno neće biti dostignuto do drugog kvartala 2023. godine.

Akcije su tradicionalno bile skupe pre ovog prodajnog događaja. Čak i kada padne 18%, S&P500 se trgovao oko osamnaest puta u proseku većim od ukupne zarade kompanije, kada poredimo sa valuacijama. Za prošla tržišta medveda, indeks nije dostigao najniži nivo svih vremena sve dok nije dostigao 12 puta zaradu, u proseku. što znači da, iako zarade kompanije ostaju stabilne u narednim mesecima, akcije mogu i dalje da padnu za još 30% odavde pre nego što se desi ravnoteža u cenama.

Takođe neobično: Fed nastavlja da obećava agresivno povećanje kamatnih stopa uprkos činjenici da je tržište palo za skoro 20%. Predsednik Fed-a Džerom Pauel je ranije rekao da je finansijska organizacija odlučila da smanji inflaciju uprkos reakcijama tržišta na rastuće stope.

Na prošlim medveđim tržištima, Fed je samo jednom povećao kamatne stope — u martu 1974. Nije dobro završilo. S&P petsto je pao za 22% u odnosu na vrhunac u vreme povećanja kamatnih stopa; nije pao na dno sve do šest meseci kasnije, kada je izgubio 48% svoje vrednosti.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter