Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Squid Game: Još jedan Pump and Dump ili pak nešto više?

Squid Game: Još jedan Pump and Dump ili pak nešto više?

Verovatno ste ovih dana ponovo pročitali nešto o Squid Game-u, ali ovog puta ne toliko na temu serije, koliko na temu kripta. Šta se tu dešava? Dotičan razvojni tim je odlučio da iskoristi hajp napravljen nad ovom serijom i lansira istoimeni BSC token. 5 dana nakon objavljivanja dostigao je rast od neverovatnih  110,000%. Ponovo smo propustili priliku da se brzo obogatimo u svetu kripta i rano odemo u penziju?

Namena ovog projekta je bila da napravi novi ekosistem i ponudi puno noviteta za crypto igrice, od kojih je većina bila u razvitku. Lako se mogao predvideti trend koji će napraviti oko tokena nazvanom po najpopularnijoj temi ovih dana, lansiranom u zrelom bull market-u, u trenutku kada iščekujemo parabolični skok Bitcoin-a. Ipak, oprezni investitori su obratili pažnju na još par stvari pre investiranja u ovaj token, kojeg je moguće kupiti na Pancakeswap menjacnici.

Squid Game

Prva i najbitnija stvar je na koju ste mogli obratiti pažnju je Whitepaper koji je bio poprilično neozbiljno napisan i gde su iskusni investitori i poznavaoci blokčejn tehnologije lako mogli uočiti bezmalo grešaka. Ovo nikako ne ukazuje na projekat vredan investiranja, ali svakako nije kao da se ljudi nisu bogatili već i da se sad ne bogate na takvim projektima, pa je možda trebalo juriti svoju kartu za mesec ovde?

Skok sa 38.2$ do malo iznad 2800$, pa zatim pad od 99,99% od maksimalne dostignute vrednosti su se desili u roku od 4 sata. Vrhunac je trajao svega 10ak minuta. Ovakav preokret je malo ekstreman i za Pump and Dump šemu. Pa o čemu je ovde reč?

Manimapulacija nad investitorima koja se ovde desila se naziva Rug Pull. Kreatori projekata su izvukli sva sredstva iz njegovog Liquidity Pool-a, a samim tim izvukli su iz sav novac od investitora, „pobegli“ i projekat se ugasio. 

Da li je neozbiljan Whitepaper bio jedina naznaka ovome? U ovom slučaju svakako ne.

Navodni tvorci projekta su bili nemogući za pronalaženje na bilo kom validnom mestu na internetu, tako da je ovo svakako bio red flag.
Takođe, pojedini rani investitori su na internetu pisali kako je bilo nemoguce prodati tokene na Pancakeswap-u jer je navedeni contract bio skinut sa platforme ili namerno sabotiran, tako da je ovo bio još sigurniji red flag za one koji su naišli na internetu na ovakva iskustva, kojih je vremenom bilo sve više i iz sve pouzdanijih izvora.

Sve ovo nam govori da uvek treba biti oprezan, ulaženje u projekte u samom začetku je u najčešćem slučaju kockanje, potrebno je vreme da tim iza njega i kroz njega, a ne na osnovu stare slave i obećanja, pokaže njegovu vrednost i stekne naše poverenje, kako bismo u njega investirali. Za sve ovo je potrebno vreme i jedino tako možete investirati svoj novac, sve ostalo je ili nasedanje na prevaru, ili kockanje, a znate kako se obično prolazi u oba…

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter