Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Šri Lanka bankrotirala

Šri Lanka je “bankrotirala”, rekao je u utorak premijer Ranil Vikremesinge, dok zemlja trpi najgoru finansijsku krizu u poslednjih nekoliko decenija, ostavljajući milione ljudi koji se bore da kupe hranu, lekove i gorivo.

Vikremesing je rekao poslanicima da su pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za oživljavanje „urušene“ ekonomije zemlje „teški“, jer je južnoazijska država sa 22 miliona stanovnika ušla u pregovore kao bankrotirana, a ne zemlja u razvoju.

“Sada učestvujemo u pregovorima kao bankrotirana zemlja. Stoga moramo da se suočimo sa težom i komplikovanijom situacijom od prethodnih pregovora”, rekao je Vikremesing u parlamentu.
„Zbog stanja bankrota u kojem je naša zemlja, moramo posebno (MMF-u) da dostavimo plan o održivosti našeg duga“, dodao je on. „Tek kada oni budu zadovoljni tim planom, možemo da postignemo dogovor na nivou osoblja. Ovo nije jednostavan proces.
Šri Lanka je usred svoje najgore finansijske krize u poslednjih sedam decenija, nakon što su njene devizne rezerve pale na rekordno nizak nivo, a dolar ponestaje za plaćanje osnovnih uvoznih proizvoda, uključujući hranu, lekove i gorivo.

Predsednik Gotabaja Rajapaksa napisao je u sredu na Tviteru da je zatražio pomoć od ruskog predsednika Vladimira Putina i zatražio „ponudu kreditne podrške za uvoz goriva“.

U nekoliko velikih gradova, uključujući komercijalnu prestonicu Šri Lanke, Kolombo, stotine nastavljaju satima u redovima da kupe gorivo, ponekad se sukobljavajući sa policijom i vojskom dok čekaju. Škole su obustavljene, a gorivo je ograničeno na osnovne usluge.
Ministar energetike Šri Lanke Kančana Vijesekera rekao je u nedelju da je zemlji ostalo manje od jednog dana goriva.

„Što se tiče goriva i hrane, naša zemlja će morati da se suoči sa ovom krizom u nekom trenutku. Goriva je bilo malo. Cene hrane su porasle“, rekao je on, dodajući da su međunarodne krize poput rata Rusije u Ukrajini pogoršale stvari.
„Zbog nedavne globalne krize ova situacija je postala još akutnija i mi koji smo bili u tiganju pali smo u rernu“, rekao je Vijesekera.
Premijer Vikremesinge je u utorak rekao da se nada da će izveštaj o restrukturiranju duga i održivosti biti podnet MMF-u do avgusta. Kada bude postignut sporazum, pripremiće se sveobuhvatan program pomoći zajma za period od četiri godine.

Izvor: CNN

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter