POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Šta je WEB 3.0 internet i da li nam treba?

Internet kakav nam je poznat poslednjih trideset godina je dostigao svoje limite.
Promene društvenih okolnosti i promena fokusa po pitanju privatnosti, transparentnosti, efikasnosti i decentralizacije, utiču i na potrebe za promenama unutar samog internet okruženja.
 
Pre nego što zaronimo dalje u Web3, moramo da razumemo razvoj koji je nastao preko Web-a 1.0 i Web-a 2.0. Prvu generaciju interneta ili Web 1 smo koristili od 90-ih do početka 2000.

Web 1 je bila era decentralizovanih, otvorenih protokola, u kojima je većina aktivnosti na mreži uključivala navigaciju do pojedinačnih statičkih web stranica. Omogućavala nam je samo čitanje informacija napisanih na web lokacijama.

Nakon toga, Web2 se razvio do nivoa da korisnici mogu da čitaju, pišu i kreiraju sadržaj na web lokacijama. Web2, koji sada živimo, je era centralizacije u kojoj se ogroman udeo komunikacije i trgovine odvija na zatvorenim platformama u vlasništvu nekolicine super-moćnih korporacija poput Googl-a, Facebook-a, Amazona itd.
Postavlja se pitanje zašto nam Web 2 nije dovoljan? Odgovor je u centralizaciji.
Kada god treća strana, kao na primer Facebook, poseduje naše podatke i informacije o našem identitetu iste te informacije mogu proslediti i prodati dalje bez naše saglasnosti.
 
Na najosnovnijem nivou, Web3 se odnosi na decentralizovani online ekosistem zasnovan na blokčejn tehnologiji. Platforme i aplikacije napravljene na Web3 nisu u vlasništvu centralnog čuvara već korisnika, i mi kao korisnici možemo zaraditi svoj vlasnički udeo pomažući u razvoju i održavanju tih usluga. Decentralizacijom interneta otvaraju se nove prilike za razvoj i širenje svih aspekata biznisa. Ali ne
samo to, Web 3.0 nam rešava i nekoliko najvažnijih problema.

Podaci na Web3 internetu su decentralizovani pomoću blokčejn mreže, što nam donosi mogućnost da sami kontrolišemo svoje podatke i razmenjujemo ih bez gubitka vlasništva. Naši podaci ne mogu biti kompromitovani niti zloupotrebljeni od treće strane.

To znači da mi, kao korisnici mocžemo da prodamo i ustupimo svoje podatke oglašivačima (ukoliko želimo) dok ćemo i dalje zadržati vlasništvo i privatnost naših podataka. Pored toga, Web3 će omogućiti web lokacijama i aplikacijama da smislenije koriste naše podatke i prilagode sadržaj svakom korisniku.
Dalje, Web3 donosi mogućnost fluidnog šetanja našeg digitalnog identiteta između platformi a naši podaci ostaju zaštićeni jer smo mi njihovi vlasnici. Dok su Web2 aplikacije centralno kontrolisane, tokeni u Web3 daju korisnicima pravo da pomažu u upravljanju uslugama koje koriste, što predstavlja oblik vlasništva na samim platformama.

Koja je svrha Web 3.0? 

Bezbednost, privatnost i izgradnja boljeg i fukncionalnijeg interneta, koji koristi najnovije kriptografske tehnologije, omogućiće korisnicima Interneta da čuvaju svoje lične podatke bezbednim, a ne pod nadzorom centralizovanih sistema.  

Osim preuzimanja vlasništva nazad, moć Web3 leži i u njegovoj modularnosti i interoperabilnosti. Kako je sve vezano za sistem decentralizovanih postoje beskrajni načini na koje se mogu kreirati novi i zanimljivi slučajevi upotrebe — karakteristika za koju očekujemo da će dovesti do eksplozije novih aplikacija koje menjaju svet. 
Jedno od značajnijih rešenja su upravo i decentralizovane autonomne organizacije ili DAO.

DAO je transparentna organizacija, koju kontrolišu članovi organizacije i nije pod uticajem centralne vlasti. To su zajednice u vlasništvu članova bez centralizovanog rukovodstva ili tradicionalno postavljene upravljačke strukture.
Njihova evidencija o finansijskim transakcijama i programska pravila se beleže na
blokčejnu a ne na korporativnim serverima.

rsz slika 3
Šta je WEB 3.0 internet i da li nam treba? 4

Web3 internet će na ovom početku imao isti izgled i osećaj, ali internet aktivnosti su predstavljene vašim kripto-novčanikom i web lokacijama koje se hostuju putem decentralizovanih aplikacija (dapps).

Naše aktivnosti koje doprinose razvoju Web3 eko sistema se nagrađuju tokenima (NFT ili kriptovaluta) da bi se podstaklo učešće i distribuiralo vlasništvo.
Ostaju pitanja, kao što je da li Web3 može održivo da se skalira? Da li će Web3 zaista obezbediti suverenitet na mreži? Možemo li da obrazujemo i promenimo kulturu masa da bismo razumeli Web3? 

Ne postoje odgovori od jedne reči na ova pitanja jer je Web3 koncept koji je u razvoju. Ali jedno je sigurno, Web3 internet je neizbežan i biće sastavni deo naše budućnosti.  

P.S. Ukoliko već danas želite da probate kako izgleda Web3 svet, neke od
preporučenih aplikaciju su sledeće:
Brave Brovser – Web3 pretraživač bez reklama. Nazvan je „najbezbednijim pretraživačem ikada razvijenim.“ Čuva privatnost korisnika koristeći blokčejn tehnologiju blokiranjem neželjenog oglašavanja i tragača. Takođe daje potrošačima mogućnost prodaje svojih podataka za kriptovalute.

DTube – (alternative Youtube-u) decentralizovana platforma za striming video sadržaja.

iSign – je decentralizovana aplikacija za razmenu poruka zasnovana na blokčejnu sa savršenom privatnošću, anonimnošću i integrisanim kripto novčanikom.

Sola – kombinacija društvenih mreža i medija. Uz upotrebu A.I. algoritma, širi korisne informacije čitaocima na osnovu njihovih preferenci. Korisnici na ovaj način dobijaju ono što žele, a to je materijal visokog kvaliteta. Umesto da bude samo još jedna platforma društvenih medija, Sola teži da stvori okruženje u kojem se svi korisnici tretiraju jednako i imaju veći glas nego na tradicionalnim društvenim
medijima, gde uticajni i oglašivači imaju nepravedan monopol.  

Secretum – decentralizovana aplikacija za razmenu poruka koja ima za cilj da postane Web3 verzija WhatsApp-a ili WeChat-a. Kreiranje naloga ne zahteva email adresu ili telefon. Takođe ima ugrađenu funkciju za trgovinu kriptpovalutama i NFT tokenima.

Arcane Map – decentralizovana alternativa Google Maps.

Crypto Card – platna kartica povezana sa vašim kripto novčanikom za plaćanje kriptovalutom Bitcoin na svakom mestu koje prihvata plaćanje Visa karticom.

Public Market – platform za otvaranje e-commerca bez provizije i posrednika.

Arcane Photos – Kao Google fotografije, ali šifrovane i decentralizovane.

Sapien – Društvene vesti (alternativa Guglu ili Fejsbuku). Ova platforma daje korisnicima alate koji su im potrebni za brzu pravljenje i pokretanje aplikacija.

Ethlance – platform za zapošljavanje. To je prvo decentralizovano tržište talenata na svetu, koje pomaže profesionalcima da smanje troškove i povećaju prihode. Freelenceri imaju potpunu kontrolu nad svojim radom, a umetnici i kreatori sadržaja mogu da zarade više nego na tradicionalan način.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter