POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Svetske akcije dostigle su najvišu vrednost u 7 nedelja, dolar stisnut u odnosu na jen

Svetske akcije su u ponedeljak dostigle najviše sedmonedeljne vrednosti, podstaknute nedavnim jakim korporativnim zaradama i opadajućim očekivanjima o velikom porastu kamatnih stopa, dok je dolar skliznuo u odnosu na jen pošto su špekulanti iznenada napustili neprofitabilne kratke pozicije.

Globalne akcije porasle su za 7% prošlog meseca, a tržišta obveznica su ojačala jer su investitori počeli da traže vrhunac zvaničnih kamatnih stopa, s obzirom na usporavanje ekonomskog rasta.

Tržišta su porasla nakon prošlonedeljnog povećanja Federalnih rezervi od 75 baznih poena i komentara o ekonomiji predsednika FED-a Džeroma Pauela.

Pored toga, optimistične prognoze Apple-a i Amazona u petak su gurnule S&P 500 i Nasdaq indeks na njihov najveći mesečni procentualni rast od 2020. godine.

MSCI-jev svetski indeks kapitala porastao je za 0,23%. Fjučersi S&P-a su pali za 0,18%, međutim, što ukazuje na niže otvaranje na Volstritu, nakon što je indeks u petak porastao za 1,42%, takođe na najviše sedmonedeljne maksimume.

Istraživanje proizvodnje ISM-a u SAD za jul trebalo bi da bude u 16:00, a predviđa se da će dati ekspanzivno očitavanje od 52, prema anketi Rojtersa.

Podaci od ponedeljka pokazali su smanjenje proizvodnje u Francuskoj i Nemačkoj. Evropske akcije su porasle za 0,17%, a britanski FTSE za 0,33%. Očekuje se da će centralne banke u Britaniji, Australiji i Indiji ponovo porasti ove nedelje.

MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana porastao je 0,15%, ali je ostao u nedavnim rasponima.

Zvanična kineska mera fabričke aktivnosti smanjila se u julu pošto su nove pojave virusa opteretile potražnju, a Caikin PMI je takođe promašio prognoze. Kineski plavi čipovi su dostigli najniže vrednosti u šest nedelja pre nego što su se oporavili i trgovali za 0,25% više.

Japanski Nikkei je dodao 0,7%, a Južna Koreja je ostala stabilna.

Špekulanti su imali ogroman nedostatak u odnosu na jen u odnosu na dolar zbog opklada na povećanje kamatnih stopa i našli su se istisnuti zbog iznenadnog preokreta. Dolar je pao 0,5% na 132,60 jena, nakon što je dostigao najniže vrednosti u šest nedelja.

Dolar je prošao malo bolje na evru, koji ima evropsku energetsku krizu sa kojom treba da se izbori, i jedva da je ostvario napredak prošle nedelje. Evro je poslednji put porastao za 0,13% na 1,0231 dolara.

Tržišta obveznica su takođe snažno ojačala, a Američki 10-godišnji prinosi su prošlog meseca pali za 35 baznih poena, što je najveći pad od početka pandemije. Prinosi su poslednji put bili na 2,6848%, nakon što su u petak dostigli najniži nivo u skoro četiri meseca.

Kriva prinosa ostaje oštro izokrenuta, što sugeriše da su investitori u obveznice pesimističniji po ekonomiji od ulagača u akcije.

Prinos na Italijanske 10-godišnje državne obveznice pao je na najniži nivo za dva meseca.

Cene nafte su omekšale pošto su slabi podaci o proizvodnji iz Kine i Japana uticali na izglede za potražnju, dok su se investitori pripremali za ovonedeljni sastanak zvaničnika OPEK-a i drugih najvećih proizvođača o prilagođavanju ponude.

Američka nafta je oslabila 48 centi na 98,13 dolara po barelu, dok je Brent bio stabilan na 104,17 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter