POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

T-Mobile će platiti 350 miliona dolara za namirenje zbog masovnog hakovanja

T-Mobile US Inc. pristao je da izmiri pravne tužbe vezane za kršenje prošle godine koje je razotkrilo informacije o procenjenih 76,6 miliona korisnika tako što je platio 350 miliona dolara i uložio dodatnih 150 miliona dolara u nadogradnju bezbednosti podataka.

Privremeni sporazum je dostavljen saveznom sudu Kanzas Sitija, Misuri.

Drugi najveći bežični provajder u SAD predvideo je da bi to mogao da odobri sudija do decembra.

T-Mobile je izričito odbacio zloupotrebe, uključujući tvrdnje da je imao slabu sigurnost podataka i da je prekršio svoje obaveze da zaštiti lične podatke potrošača.

Preduzeće sa sedištem u Belvju u Vašingtonu predviđa naplatu pre oporezivanja od oko 400 miliona dolara za poravnanje u drugom kvartalu ove godine. Rečeno je da su prošle finansijske projekcije uzele u obzir troškove i 150 miliona dolara potrošnje.

Prošlog avgusta, T-Mobile je javno objavio kršenje podataka, navodeći da je uticalo na više od 47 miliona sadašnjih, prošlih i potencijalnih korisnika.

Iznos je brzo premašio 50 miliona, a T-Mobile je u novembru izvestio da je dodatnih 26 miliona korisnika imalo pristup ličnim podacima kao rezultat istrage.

Prema T-Mobile-u, podaci su sadržavali imena, adrese, datume rođenja, podatke iz vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja.

Slučaj širom zemlje koji uključuje najmanje 44 potencijalne grupne tužbe rešen je u petak.

Prema dokumentima o poravnanju, članovi razreda mogu dobiti gotovinske isplate od 25 ili 100 dolara u Kaliforniji, a neki mogu zaraditi i do 25.000 dolara za kompenzaciju troškova iz džepa. Pored toga, dobiće dve godine osiguranja od krađe identiteta.

Džon Bins, 21-godišnji Amerikanac koji se preselio u Tursku nekoliko godina ranije, preuzeo je odgovornost za hakovanje, rekavši da je probio T-Mobile odbranu nakon što je pronašao nezaštićeni ruter na internetu, objavio je Volstrit džurnal prošlog avgusta.

Advokati tužilaca mogu tražiti honorare do 30% ili 105 miliona dolara od nagodbe, pokazuju dokumenti o poravnanju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter