POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tehnička analiza u trgovanju na berzi

Tehnička analiza koristi prepoznatljive obrasce grafikona i matematičke pokazatelje kako bi predvidela budući pravac cene na tržištu. Pretpostavlja se da je kolektivno mišljenje investitora o kretanju cene kvantifikovano u datom trenutku na cenovnom grafikonu.

U tehničkoj analizi se ne razmatraju fundamentalni pokazatelji, poput korporativnih zarada ili finansijskog zdravlja kompanije. Stroga primena tehničke analize ima za cilj eliminisanje subjektivne interpretacije. Cilj je uspostavljanje objektivne procene tržišta eliminacijom emocionalnih interpretacija koje mogu zamagliti proces donošenja investicionih odluka.

Osnovni alati tehničke analize

Nivoi podrške i otpora su osnovne komponente tehničke analize. Nivoi podrške su bilo koje cene ispod trenutne tržišne cene koje mogu sprečiti pad tržišta. Nivoi otpora su bilo koje cene iznad trenutne tržišne cene koje mogu ograničiti rast tržišta.

Najviša vrednost u poslednjih 52 nedelje primer je nivoa otpora; najniža vrednost u poslednjih 52 nedelje primer je nivoa podrške.

Vrste tehničke analize

Analiza obrazaca grafikona koji se ponavljaju iznova i iznova predstavlja osnov svake tehničke analize. Vrste obrazaca grafikona uključuju klasične, Elliott-ove talase i sveće.

Klasični obrasci se koriste decenijama kako bi se identifikovao kontinuitet trenda kretanja cene i obrnuto, i uključuju tzv. zastave, trouglove, dvostruke vrhove, zaobljene vrhove, glavu i ramena itd.

Elliott-ova analiza talasa se oslanja na zlatni odnos Fibonačijevog niza kako bi identifikovala 5-talasne trendove i 3-talasne korekcije.

Jednostavni pokretni prosek

Još jedan veoma koristan tehnički indikator koji koriste tehnički analitičari je jednostavni pokretni prosek, koji je prosečna cena imovine ili hartije od vrednosti tokom određenog perioda. Na primer, 8-dnevni pokretni prosek je prosečna cena zatvaranja svakog od proteklih osam dana.

Kako samo ime implicira, skup podataka koji čine prosek se pomera vremenom, što uspostavlja liniju na grafikonima cena koja stvara signal jačine tržišta: bikovski signal se javlja kada su cene iznad proseka, a medveđi signal se javlja kada su cene ispod proseka.

Dodatni signali se javljaju kada jedan prosek preseca drugi prosek, na primer, medveđi signal bi se javio kada 8-dnevni prosek preseče ispod 40-dnevnog proseka. Druge forme pokretnih proseka uključuju ponderisane i eksponencijalne proseke.

Oscilatori

Oscilatori su složeniji tehnički indikatori. Ova kategorija uključuje Indeks relativne snage (RSI), MACD i momentum.

Svaki od ovih oscilatora se smatra bikovskim kada raste i medveđim kada opada.

Indikatori trenda, poput ADX, su još jedna važna kategorija. Ovi indikatori ne identifikuju specifične nivoe ili pravce kretanja cene, već pomažu analitičarima da procene verovatnoću nastavka trenda.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter