POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tesla više nije za kupovinu prema analitičarima Goldman Sachs-a

Analitičari Goldman Sachs-a su snizili ocenu akcija kompanije Tesla sa “Kupiti” na “Neutralno” nakon masivnog rasta vrednosti akcija ove kompanije tokom godine.

Ipak, podigli su ciljanu cenu na 248 dolara po akciji u poređenju sa prethodnih 185 dolara, što odražava povećanje procene zarade po akciji.

Analitičari i dalje pozitivno ocenjuju dugoročni potencijal rasta i konkurentnu poziciju kompanije Tesla. Međutim, rast od 108% ove godine (+38% u poslednjem mesecu) znači da “akcija sada bolje odražava” Goldmanov optimističan stav o proizvođaču električnih vozila.

“Ukupno gledano, smatramo da naš pogled da je Tesla dobro pozicionirana za dugoročni rast, s obzirom na njeno vodeće mesto na tržištu električnih vozila i čiste energije (što delom pripisujemo njenoj sposobnosti da pruža celokupna rešenja uključujući punjenje, skladištenje, softver/autonomnu vožnju i usluge putem direktne prodaje), sada bolje odražava cena akcije”, navode u belešci klijentima.

Iako je smanjenje ocene uglavnom motivisano vrednovanjem, analitičari su takođe istakli “teško okruženje u vezi sa cenama novih vozila”, koje smatraju da će uticati na Tesla-inu bruto maržu u 2023. godini.

Goldman Sachs ostaje “pozitivan u vezi sa usvajanjem električnih vozila i vidi najveće mogućnosti za investiranje među širim skupom dobavljača, posebno onima sa većim udelom u podršci prelaska na električna vozila i elektrifikaciju.”

Akcije Tesle su pale za 1,4% u prethodnom trgovanju.

Nova ciljna cena Goldman Sachs-a ukazuje na potencijalni pad od oko 3% u poređenju sa zatvaranjem cene u petak.

Ovo je četvrto sniženje ocene za akcije Tesle u junu. Analitičari Morgan Stanley-a i Barclays-a su prošle nedelje takođe snizili ocenu akcija Tesle.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter