Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

TOP 10 Kripto kitova na Vol Stritu

Postoji priličan broj stvari koje mogu uticati na stabilnost kripto tržišta, od kojih neke uključuju vladine propise, demarketing i oskudicu. A postoji još nešto što potencijalno može da manipuliše vrednošću kriptovaluta koliko i njeno usvajanje: kriptovalutni kitovi.

Kit kriptovalute, popularno poznat kao „crypto whale“, je jezik koji se generalno koristi za opisivanje pojedinaca ili entiteta koji drže značajne količine kriptovalute.

Ovi pojedinci poseduju dovoljno kriptovalute da su u stanju da izazovu divlje promene na tržištu kriptovaluta i da u isto vreme daju ton tržišnim trendovima. U stvari, upravo zbog toga kripto zajednica i investitori veoma pažljivo posmatraju kripto kitove, jer bi mogli da zabrinu more za sve.

Uz to, ispod je 10 najboljih kripto kitova na Volstritu na koje treba da pazite kao investitor na kripto tržištu.

  1. Tim Draper: Neto vrednost 1,2 milijarde dolara

Tim Draper je potomak milijardera iz kraljevske porodice Silikonske doline i osnivački partner kompanije rizičnog kapitala Draper Fisher Jurvetson. Njegov deda, Villiam Henri Draper Jr., bio je pionir kalifornijske industrije rizičnog kapitala.

Draper je napravio stotine VC investicija u kompanije uključujući Teslu (NASDAQ:TSLA) i Theranos i zaradio je bogatstvo ulažući u kriptovalute.

On je vodeći portparol za Bitcoin, blockchain, ICO i kriptovalute, nakon što je pobedio na aukciji Bitcoin US Marshall 2014. godine i investirao u preko 50 kripto kompanija. Takođe je vodio investicione runde u različitim kripto startapovima, uključujući Coinbase (NASDAQ:COIN), Ledger, Tezos i Bancor, između ostalih. Trenutno se može pohvaliti neto vrednošću od 1,2 milijarde dolara, prema Forbsu.

  1. Metju Rožak: Neto vrednost 1,4 milijarde dolara

Metju Rožak, preduzetnik sa diplomom umetnosti/ekonomije sa Lejk Forest koledža, ranije je radio kao rizični kapitalista i u privatnom kapitalu sa Advent International pre nego što je počeo da gradi portfolio kriptovaluta 2012. Danas je Roszak popularan kao briljantan investitor u kriptovalute i služi kao trenutni predsednik startup Bloq.

Godine 2015. on i Bitcoin aplikacijski programer Džef Garzik osnovali su Bloq, startup za tehnologiju blokčejna koji se konsultuje o projektima kao što je pomoć bankama u skladištenju digitalne imovine. Štaviše, nedavno je bio ko-voditelj inicijative da se svakom članu Kongresa da digitalna sredstva u vrednosti od 50 dolara; iako je ovo naišlo na dobar prijem kod nekih članova kongresa, neki su se odupirali tom potezu.

Pored toga, Roszak je poznat po produkciji prvog dokumentarnog filma o kriptovalutama, The Rise and Rise of Bitcoin, a predstavili su ga TEDx, CNBC, Bloomberg, Financial Times, a citira Val Street Journal među drugim uglednim izvorima vesti. U vreme pisanja ovog teksta, Roszak se može pohvaliti neto vrednošću od 1,4 milijarde dolara, prema Forbsu.

  1. Majkl Sejlor: Neto vrednost 1,6 milijardi dolara

Majkl Sejlor je američki preduzetnik i izvršni direktor, godine 1989. on je suosnivač MicroStrategy (NASDAQ:MSTR), kompanije koja pruža poslovnu inteligenciju, mobilni softver i usluge zasnovane na klaudu. Više od dve decenije kasnije, Sejlor i dalje vodi kompaniju, koja se sada može pohvaliti da je najveći čuvar bitkoina.

Kao što biste i očekivali, Sejlor je bio glavni pokretač ulaganja MicroStrategi-a u kriptovalute, u početku je upumpajući milijarde dolara u bitkoin kao sredstvo rezerve trezora. Od maja 2022. godine, kompanija je potrošila oko 3,965 milijardi dolara na kupovinu bitkoina po prosečnoj kupovnoj ceni od oko 30.700 dolara po bitkoinu.

Ovaj 57-godišnji američki preduzetnik takođe je autor knjige The Mobile Wave: How Mobile Intelligence Will Change Everything. On je takođe jedini poverenik Saylor Academy i trenutno se može pohvaliti neto vrednošću od 1,6 milijardi dolara, prema Forbsu.

  1. Džed Mekejleb: Neto vrednost 2,1 milijardu dolara

Džed Mekejleb je suosnivač i glavni arhitekta Stellar Development Foundation, otvorene mreže koja povezuje svetsku finansijsku infrastrukturu.

Džed je postao rani pionir u decentralizovanim sistemima i blokčejn tehnologiji kroz kreiranje edonkey2000, koji je kasnije otvorio put za stvaranje Mt. Gox-a, prve Bitcoin razmene. Takođe je suosnivač Ripple-a.

Mekejlebovi drže 3,4 milijarde XRP, ostatak od 9 milijardi dolara koje je dobio kao osnivač Ripplea, čine većinu njegovog bogatstva. Prema Forbsu, trenutno vredi 2,1 milijardu dolara.

  1. Brajan Armstrong: Neto vrednost 2,4 milijarde dolara

Brajan Armstrong je izvršni direktor i suosnivač vodeće svetske berze digitalnih valuta, Coinbase, sa preko 40 miliona korisnika širom sveta. Coinbase je u 2020. ostvario prihod od preko milijardu dolara, što je povećanje od 136% u odnosu na 2019.

Ovaj 39-godišnji američki poslovni direktor suosnivao je Coinbase u junu 2012. i kasnije je bio na listi Fortune 40 ispod 40 godina.

Pre Airbnb-a, radio je kao programer za IBM (NYSE:IBM) i konsultant u Deloitte-u.

Trenutno ima tri diplome na Univerzitetu Rajs: diplomirao računarstvo, diplomirao ekonomiju i magistrirao kompjuterske nauke, a prema Forbsu ima neto vrednost od 2,4 milijarde dolara.

  1. Kris Larsen: Neto vrednost od 3 milijarde dolara

Kris Larsen je američki investitor i bivši izvršni direktor Ripplea, koji je poznat po tome što je osnovao nekoliko startapa u Sicilijumskoj dolini, od kojih je većina veoma uspešna.

Godine 2012. suosnivao je Ripple kako bi omogućio međunarodna plaćanja za banke koristeći blokčejn tehnologiju. Ripple se oslanja na zajednički ledžer, koja je distribuirana baza podataka koja čuva informacije o svim Ripple nalozima. Ledžer koristi svoju izvornu kriptovalutu, XRP.

Larsen poseduje 17% kompanije koja je stvorila Ripple, koja sa druge strane kontroliše 61% svetske ponude XRP tokena. On takođe poseduje dodatnih 5,19 milijardi XRP-a kao ličnu imovinu i trenutno se može pohvaliti neto vrednošću od 3 milijarde dolara, prema Forbsu.

  1. Bari Silbert: Neto vrednost 3,2 milijarde dolara

Bari Silbert je osnivač i izvršni direktor kompanije za ulaganje u startape Digital Currency Group (DCG), koja sebe opisuje kao „epicentar industrije bitkoina i blokčejna“.

Kompanija je investirala u brojne kripto i blokčejn projekte sa preko 50 investicija u 15 zemalja. Neki značajni projekti koji su imali koristi od finansiranja kompanije uključuju Brave Softvare, Coinbase, Ledger, Ripple, Zcash i mnoge druge. Pošteno je reći da Silbert ima oko za pobedničke projekte.

Silbert je 2014. osnovao SecondMarket, koji je kasnije Svetski ekonomski forum na svojoj konvenciji u Davosu 2010. proglasio tehnološkim pionirom. Ovaj 43-godišnji milijarder koji je sam napravio je na kraju prodao SecondMarket 2015 NASDAQ-u.

U vreme pisanja, Silbert se može pohvaliti neto vrednošću od 3,2 milijarde dolara, prema Forbsu.

  1. Blizanci Vinklevos: neto vrednost 3,2 milijarde dolara (svaki pojedinačno)

Tajler Vinklevos i Kameron Vinklevos, koji se obično nazivaju „Vinklvosovi blizanci“, bivši su olimpijski veslači, preduzetnici i milijarderi kriptovaluta. Oni su suosnivači berze kriptovaluta Gemini, pri čemu Tajler funkcioniše kao izvršni direktor i Kameron kao predsednik.

Pre nego što su osnovali Gemini, blizanci Vinklevos su dospeli na naslovne strane nakon što su dobili nagodbu od 65 miliona dolara za tužbu protiv Fejsbuka iz 2004. godine (NASDAQ:META), u kojoj se tvrdilo da je Facebook opljačkao njihovu ideju. Blizanci su kasnije investirali u Bitcoin i kasnije osnovali berzu kriptovaluta Gemini.

Dvojac je od tada nastavio sa osnivanjem Vinklevoss Capital investicione firme, koja se udružuje sa kompanijama u ranoj fazi kako bi obezbedila investiciju sa pristupom pune usluge za pokretanje rasta.

U vreme pisanja, njihova neto vrednost se prilično promenila zajedno sa usponom i padom kriptovaluta. Blizanci i dalje poseduju oko 70.000 bitkoina, pored druge digitalne imovine. Do sada imaju zajedničku neto vrednost od 6,4 milijarde dolara, podeljenu podjednako prema Forbsu.

  1. Changpeng Zhao: Neto vrednost 17,4 milijarde dolara

Interesovanje Changpeng Zhaoa za kriptovalute počelo je još 2014. godine dok je igrao poker sa svojim prijateljem. Od tada je postao jedan od najvećih moćnika u svetu kriptovaluta, čvrsto stojeći kao osnivač najveće kripto berze na svetu, Binance.

Naročito, Zhao je uspeo da pretvori kompaniju u najveću i jednu od najvrednijih platformi za razmenu za kripto trgovinu u rasponu od godinu dana.

Binance je od Zhao napravio milijardera za samo 180 dana. A u vreme pisanja ovog teksta, CZ se može pohvaliti neto vrednošću od 17,4 milijarde dolara, prema Forbsu.

  1. Sem Bankman-Frid: Neto vrednost 20,1 milijardu dolara

Mlad, inovativan i bistar, Sem Bankman-Frid je američki preduzetnik, milijarder i investitor. Osnivač je FTX-a, jedne od najvećih, najbrže rastućih berzi digitalnih sredstava na svetu, koja ide pod nazivom „sagradili trgovci, za trgovce“.

Konkretno, FTX nudi inovativne proizvode, uključujući derivate, opcije, proizvode za volatilnost i tokene sa leveridžom. Pre osnivanja FTX-a, Bankman-Fried je trgovao međunarodnim ETF-ovima u Jane Street Capital, trgovačkoj firmi, odmah nakon čega je osnovao Alameda Research, kvantitativnu trgovačku firmu.

FTX je 2021. procenjen na 18 milijardi dolara, čime je Sam postao jedan od najbogatijih ljudi mlađih od 30 godina u istoriji. Sem, međutim, kaže da planira da pokloni ogroman deo svog bogatstva. Prema Forbsu, trenutno ima neto vrednost od 20,1 milijardu dolara.

Završne misli

Dakle, ovo su kitovi kriptovaluta koji se nalaze na vrhu i koji bi mogli da eksplodiraju na tržištu. Takođe je važno imati na umu da je oko 40% bitkoina u opticaju u vlasništvu samo hiljadu ovih kitova, što znači da oni drže ogromne količine.

Ako se pitate da li kripto kit može biti opasan, to u velikoj meri zavisi od toga šta odluče da urade sa svojim sredstvima. Na primer, ako kit odluči da manipuliše tržištem samo radi sopstvenog profita, to može biti velika dilema, ali može biti i od koristi, u zavisnosti od puta koji izaberu.

Na kraju, odluka o trgovini se svodi na vas i vašu sklonost riziku, vašu stručnost na ovom tržištu i širenje vašeg investicionog portfelja.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter