POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023.

Ljubitelji modnih satova vole da raspravljaju o investicionoj vrednosti istih, ali njihovi pogledi često postaju nezainteresovani kada se spomenu satovi sa dragim kamenjem. Čak i remek-dela kada je u pitanju draguljarstvo često se olako odbacuju kao “samo ženski satovi”. Međutim, vreme je da satovi sa dragim kamenjem dobiju priznanje koje zaslužuju, a ovih 10 komada mogu biti prekretnica na ovom putu.

Njihove prednosti su mnogobrojne: Dijamanti i dragulji imaju visoku intrinzičnu vrednost koja ih čini automatski vrednim ulaganjem kada se dodaju satovima. Poboljšanja u tehnici postavljanja dragog kamenja su povećala vrednost ovih satova. Sve veći interes za satove sa dragim kamenjem kod muškaraca je primetan – vrhunski brendovi poput Bulgarija sada uvode komade sa draguljima namenjene muškim kupcima.

Ugrađivanje dragog kamenja u sat je zadatak podjednako zahtevan kao i sastavljanje samog sata za majstora časovničarstva. Tehnike su se razvijale poslednjih godina s ciljem stvaranja maksimalnog sjaja kada svetlost ulazi u dijamant i odbija se od bočnih ili donjih strana pod odgovarajućim uglom. Što više metala okružuje kamen, to će više apsorbovati svetlost umesto da je reflektuje, stoga je ideja smanjiti količinu metala, bilo korišćenjem varijacije postavljanja dijamanata na izdignute šiljke ili uklanjanjem dela metala oko dragulja.

To je alternativa konvencionalnom načinu postavljanja dragog kamenja direktno u kućište, okruženog metalom sa svih strana. Izrada satova sa dragim kamenjem može potrajati stotine sati!

Satovi sa dragim kamenjem zadržavaju ili povećavaju svoju vrednost jer su dijamanti i dragulji samostalne robe koje se mogu prodavati zasebno. Oni dodaju intrinzičnu vrednost satu, dajući im prednost na sekundarnom tržištu. 

“Primetili smo više satova sa dragim kamenjem na aukcijama”, kaže Remi Gujemen, šef odeljenja za satove u Christie’s-u za Evropu. “Sada se mnogi muški i ženski ručni satovi ukrašavaju draguljima. Oni su sada deo kataloga mnogo više proizvođača zbog povećane potražnje kolekcionara za ovim modelima. Kao rezultat toga, cene se povećavaju na sekundarnom tržištu i na aukcijama.”

Ovih 10 novih satova sa dragim kamenjem predstavljaju nedavne inovacije u dizajnu, sečenju, postavljanju i kreativnom usklađivanju boja. 

Cartier Baignoire Jewelry

Sa širinom od 17,1 mm i dužinom od 24,8 mm, ovaj sat nije veliki, ali sva površina je ukrašena dragim kamenjem u elegantnom, otvorenom rasporedu koji propušta mnogo svetlosti. Dvostruki lančić narukvice uključuje niz dijamanata i još jedan od safira. Kućište je ukrašeno safirima, smaragdima i turmalinima, okružujući brojčanik popločan sa 130 dijamanata ukupne težine 0,64 karata i malim turmalinom. Pokret je kvarcni. Ovo je numerisana edicija od 15 komada, čija je cena 185.000 dolara.

1
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 11

Piaget Aura High Jewelry

Veran svom imenu, Aura zrači svetlost iz svakog ugla. Svaki dragi kamen je posebno sečen i kalibrisan kako bi se savršeno uklopio kao slagalica. Piaget kaže da je bilo potrebno osam meseci da sakupi safire u željenoj boji. Postavljanje dragulja je trajalo još 260 sati. Ovo je unikatni komad koji sadrži ultratanak ručni navijeni mehanizam Piaget 430P. Cena je dostupna na zahtev.

2
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 12

Harry Winston Ocean Date Moon Phase Automatic

Ocean je opisan kao sportski model Harry-ja Winstona, koji je pogodan za “svakodnevno nošenje”, ali ova verzija je jasno namenjena posebnim prilikama. Svaka površina osim indeksa datuma i diska mesečeve faze je ukrašena, što ukupno iznosi 40 karata okruglo-brilijantnih i baget dijamanata. Čak je i rotor ukrašen sa 26 dijamanata. Ovaj model sata je ograničen na pet komada. Cena je dostupna na zahtev.

3 1
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 13

Chanel J12 Hyper Cybernetic

Dijamanti na ovom šarmantnom satu su postavljeni na poseban način koji je poznat kao snow-set, što je vrsta postavljanja dragog kamenja sa nasumičnim veličinama na površini koja često stvara određeni oblik – u ovom slučaju, pikselirani motiv. Kućište je od crne keramike i belog zlata od 18 karata. Sat je ukrašen sa 240 sečenih dijamanata ukupne težine 1,30 karata. To je deo J12 Interstellar kapsulne kolekcije u limitiranoj ediciji od 55 komada. Cena je dostupna na zahtev.

4 1
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 14

Bulgari Octo Roma Mediterranea

Ovaj ukrašeni muški sat ima tajno kućište dizajnirano u vidu morske obale sa hobotnicom. To je deo kolekcije satova visokog kvaliteta dizajniranog da proslavi mediteranske obale, sa svetlim i živopisnim dragim kamenjem. Poklopac je ukrašen dijamantima, Paraiba turmalinima i safirima, a otvara se kako bi otkrio sat sa ručnim mehanizmom BVL 268 SK letećeg turpijona. Cena je dostupna na zahtev.

5
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 15

Jaeger-LeCoultre Reverso Secret Necklace

Ovaj art deco lančić sa satom reinterpretira flagship kolekciju Jaegera – Reverso. Ukrašen je sa 3.000 dijamanata ukupne težine preko 18 karata, koji su postavljeni u lančić i kućište. Fleksibilni lančić je napravljen od dijamantskih karika i poliranih oniksa. Kućište i brojčanik su ukrašeni oniksom i dijamantima sa prednje i zadnje strane. Cena je dostupna na zahtev.

6
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 16

Breguet Reine De Naples 8918

Reine De Naples, Breguetov flagship model za žene, je prepoznatljiv po svojoj ženstvenoj ovalnoj formi, a ova ružičasta verzija dodatno naglašava taj stil. Kućište se sastoji od 18-karatnog ružičastog zlata. Primena dijamanata je suptilna duž oboda koji se slažu sa dijamantima duž ivice. Kopča je ukrašena sa dodatnih 28 dijamanata, a ovalni dijamant na poziciji 6 časova odražava oblik kućišta. Cena je 38.300 dolara.

7
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 17

Chopard Red Carpet Collection Jewelry Watch

Dijamanti kruškastog oblika koji su postavljeni kao latice cveća na sat koji je remek-delo ukrašeno sa 25,87 karata kruškastog oblika, zatim 21,65 karata oktogonalno sečenih smaragda kao i 2,43 karata brilijantno sečenih dijamanata. Kazaljke su usklađene sa veoma čistim smaragdima visokog kvaliteta specifične boje. Cena je dostupna na zahtev.

8
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 18

Van Cleef & Arpels Perlée Pendant

Za neke brendove, ukrašeni privezak sa satom je jedinstven komad, ali za majstorski juvelirski brend Van Cleef & Arpels je cela kolekcija sa šest opcija dragog kamenja, uključujući tri egzotična kamena. Poklopci mogu biti ukrašeni safirom, smaragdom, rubinom ili izborom kalcitona, sodalita ili ružičastog kvarca. Brojčanici su od majkeperla okruženi prstenom dijamanata. Cena je dostupna na zahtev.

8 1
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 19

Van Cleef & Arpels Ludo High Jewelry Secret

Dizajniran kao narukvica koju je kompanija kreirala 1934. godine, Ludo ima okvir kućišta u obliku kopče ukrašen sa 5,68 karata savršeno usklađenih ružičastih safira, koji su posebno oblikovani da se uklope u ovo remek delo. Narukvica od 18-karatnog ružičastog zlata u obliku mreže prekriva brojčanik, ali se može podići pritiskom na dugme kako bi otkrila vreme. Cena je 148.000 dolara.

10
Top 10 novih modnih satova vrednih investiranja u 2023. 20

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter