POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za nedelju pred nama 13.-19.03.2023.

Rizik domino efekta

Nakon dramatičnog kolaps Banke Silicijumske doline (SVB) u petak, investitori su sve nervozniji što je kampanja Fed-a za borbu protiv inflacije razotkrila ranjivosti u finansijskom sistemu koje bi mogle da narastu sa povećanjem stopa.

SVB, koji se fokusira na tehnološke startape, zabeležio je pad vrednosti obveznica gde je uložio svoj novac zbog viših kamata. 

Brzi kolaps izazvao je paniku na globalnim tržištima i uništio bankarske akcije usred straha od domino efekta u finansijskom sektoru i šire.

„Zabrinutosti koje proizilaze iz finansijskog sektora se šire po celom tržištu“, rekao je Majkl Džejms, generalni direktor trgovanja akcijama u Vedbush Securities. „Kada uzmete u obzir debakl Silvergate-a zajedno sa kolapsom banke Silicijumske doline, to stvara zabrinutost za ukupnu stabilnost tržišta.”

Podaci o inflaciji u SAD

Dok je izveštaj o zapošljavanju u SAD od petka ublažio zabrinutost u vezi sa izgledima povećanja stope od 50 baznih poena na predstojećem sastanku Fed-a, inflacija, koja je u utorak bila veća od očekivane bi mogla da ponovo razbukta strahove među investitorima koji su već na ivici nakon neuspeha SVB-a.

Ekonomisti očekuju da će mesečna inflacija porasti za 0,4% u februaru nakon povećanja od 0,5% u prethodnom mesecu uz godišnji porast od 6%.

Prošle nedelje, predsednik Fed-a Džerom Pauel, rekao je da će američka centralna banka verovatno podići stope više nego što se ranije očekivalo ako predstojeći podaci pokažu da ekonomija ostaje vruća nakon skoro godinu dana zaoštravanja monetarne politike, ali je dodao da još nije doneta odluka o predstojećem sastanku u martu.

Ostali ekonomski podaci koje treba pratiti u narednoj sedmici uključuju februarske brojke o maloprodaji, inflaciji proizvodnih cena i industrijskoj proizvodnji.

Povećanje stope ECB

Čini se da će ECB na sastanku u četvrtak povećati kamatne stope za još 50 baznih poena, nakon što je već podigla stope za 3 procentna poena od jula u pokušaju da ukroti inflaciju.

Podaci koji pokazuju da je osnovna inflacija u evrozoni bila viša prošlog meseca, dodali su zabrinutost da se pritisci na cene pokazuju upornim.

Tržišta očekuju još jedno povećanje od 50 baznih poena na sastanku ECB-a 4. maja.

„Bazna inflacija i druge mere noseće inflacije verovatno će biti uporne, sa samo ograničenim dokazima o stabilizaciji do sada“, navodi se u zapisniku ECB. „Bilo je potrebno dalje povećanje da bi kamatne stope ušle na restriktivnu teritoriju.

Budžet Ujedinjenog Kraljevstva

Britanski kancelar Džeremi Hant donosi svoj prolećni budžet u sredu, a nakon tržišnih previranja u septembru kada su Hantov prethodnik Kvasi Kvarteng i bivša premijerka Liz Trus predstavili raskošna smanjenja poreza. Prognozeri očekuju da će Hant dati prioritet održavanju javnih finansija stabilnim.

Imajući to na umu, glavni fokus tržišta će biti na predviđanjima rasta i zaduživanja koja će biti objavljena zajedno sa budžetom.

Kancelarija za budžetsku odgovornost je predvidela rast BDP-a od 1,3% za 2024. Banka Engleske predviđa blagi pad. Smanjenje rejtinga OBR-a moglo bi uticati na funtu.

Očekuje se da će zaduživanje britanske vlade pasti.

Podaci iz Kine

Kina će u sredu objaviti prve podatke o maloprodaji i industrijskoj proizvodnji u ovoj godini koji će posmatračima tržišta dati uvid u to da li je novi cilj Pekinga za rast od 5% skroman kako mnogi analitičari misle.

Podaci dolaze nakon što je Si Đinping u petak obezbedio treći predsednički mandat koji je razbio presedan tokom jednonedeljnog Nacionalnog narodnog kongresa.

Li Kiang, najpoznatiji po tome što je nadgledao stroge mere zatvaranja zbog COVID-19 u Šangaju, izabran je za premijera, zamenivši Li Kećijanga.

Kina privreda je porasla za samo 3% u 2022. godini, što je najgori rezultat u poslednjih nekoliko decenija.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter