POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za nedelju pred nama

Objavljivanje februarskog izveštaja o zapošljavanju u SAD u petak će dati više informacija o tržištu rada a investitori će pratiti svedočenje predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela pred Kongresom kako bi stekli uvid u budući rast kamatnih stopa. 

Nepoljoprivredni platni spiskovi

Izveštaj o zapošljavanju za februar biće objavljen pre predstojećeg sastanka Fed-a 21. i 22. Marta.

Očekuje se da je privreda prošlog meseca dodala 200.000 radnih mesta, što je smanjenje u odnosu na januarski rast radnih mesta od 517.000. Očekuje se i da će stopa nezaposlenosti ostati stabilna na niskom nivou od 3,4%.

Ako ovaj izveštaj bude jači od očekivanog mogao bi da podstakne strahove od oštrije politike Fed-a jer snažna tražnja na tržištu rada podstiče rast plata, što doprinosi višoj inflaciji – održavajući pritisak na Fed da poveća stope.

Investitori trenutno očekuju još jedno povećanje od 25 baznih poena od Fed-a ovog meseca, ali tržišne cene sugerišu nešto veće šanse za veće povećanje nego što je to bio slučaj ranije.

Svedočenje Pauela pred Kongresom

Pre izveštaja o poslovima u petak, Pauel će se pojaviti pred Kongresom da predstavi polugodišnji izveštaj centralne banke o monetarnoj politici. On će svjedočiti pred Senatom u utorak, a pred Predstavničkim domom u sredu.

Njegovi komentari će biti pomno praćeni radi nagoveštaja o tome da li se ovog meseca razmatra veće povećanje stope, nakon nedavnih podataka koji ukazuju na još uvek upornu inflaciju. Pauel je rekao da je januarski izveštaj o zapošljavanju pokazao zašto će borba protiv inflacije “trajati dosta dugo”.

Fed je usporio tempo povećanja stopa na 25 baznih poena na svom poslednjem sastanku 1. februara, nakon povećanja od 50 baznih poena u decembru koje je usledilo nakon četiri uzastopna povećanja od 75 baznih poena.

Volatilnost na berzi

Berze su porasle u petak na kraju nestabilne nedelje, kada je S&P 500 prekinuo tronedeljni niz gubitaka, a Dow Jones Industrial Average ostvario svoj prvi nedeljni napredak od kraja januara.

Nakon naglog oporavka u januaru, obveznice i akcije su pale u februaru jer su se investitori plašili da će Fed povisiti kamatne stope više nego što se ranije očekivalo i da će ih držati na povišenom nivou duže vreme kako bi sprečio inflaciju.

Veća volatilnost tržišta bi se mogla očekivati uoči sastanka Fed-a u martu.

U međuvremenu, sezona zarada u četvrtom kvartalu je u završnoj fazi, i ostalo je još sedam kompanija u S&P 500 da prijave zaradu. Rezultati za kvartal su nadmašili konsenzusne procene u 68% slučajeva, prema podacima Refinitiva.

Odluke centralne banke

Centralne banke u Japanu, Australiji i Kanadi će ove nedelje održati sastanke o monetarnoj politici.

U petak, guverner Banke Japana, Haruhiko Kuroda, predsedava svojim poslednjim sastankom nakon decenije na čelu ove institucije. Ne očekuju se promene pre nego što njegov naslednik Kazuo Ueda preuzme funkciju 8. aprila.

BDP Ujedinjenog Kraljevstva

Ujedinjeno Kraljevstvo će u petak objaviti podatke o BDP-u koji će pokazati kako je ekonomija napredovala u januaru nakon što je za dlaku izbegla pad u recesiju u poslednja tri meseca 2022. Ekonomisti očekuju da će bruto domaći proizvod porasti za samo 0,1% u januaru u odnosu na prethodni mesec .

Britanska ekonomija pokazuje nešto veći zamah nego što se očekivalo, a rast plata se pokazuje nešto brži od prognoze centralne banke prošlog meseca, rekao je u četvrtak glavni ekonomista Banke Engleske Hju Pil.

Međunarodni monetarni fond veruje da će ovo biti jedina ekonomija G7 koja će se ove godine smanjiti.

BOE će sada možda morati da nastavi da povećava stope, pošto se čini da se potrošači dobro drže pred dvocifrenom inflacijom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter