POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za ovu nedelju 12.-18.06.2023.

Dan odluke Fed-a

Očekuje se da će Fed zadržati kamatne stope na postojećem nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka o politici u sredu, dok investitori fokusiraju svoju pažnju na očekivanja kreatora politike u vezi sa budućim pooštravanjem.

Nekoliko zvaničnika Fed-a je nagovestilo da pauzu ne treba shvatiti kao znak da su kamatne stope već dostigle vrhunac, i da će verovatno još jednom doći do povećanja od 25 baznih poena u julu pre smanjenja do kraja godine.

Nedavni ekonomski podaci dali su mešovitu sliku američke ekonomije – inflacija se usporava, ali je i dalje daleko iznad cilja centralne banke od 2 odsto, dok je ekonomija dodala 339,000 radnih mesta u maju, daleko više nego što se očekivalo.

Fed takođe uzima u obzir uticaj bankarskih previranja na ekonomiju i sugeriše da bi stroži standardi kreditiranja mogli pomoći u obuzdavanju inflacije, smanjujući potrebu za agresivnim monetarnim pooštravanjem.

Podaci o inflaciji u maju

Fed će imati najnoviji izveštaj o inflaciji u SAD kada započne sastanak u utorak.

Očekuje se da će glavne potrošačke cene porasti za 0,3% na mesečnom nivou nakon povećanja od 0,4% u aprilu. Očekuje se i da će bazna inflacija, koja isključuje promenljive troškove hrane i goriva, porasti za 0,4% mesečno.

Ekonomski calendar za ovu nedelju takođe uključuje:

  • Majske podatke o inflaciji cena proizvođača u sredu
  • Podatke o maloprodaji za maj 
  • Nedeljni izveštaj o početnim zahtevima za nezaposlene u četvrtak

Berza

Američke akcije su prkosile strahovima od recesije, bankarske krize i rastućeg prinosa na trezorske obveznice. Berze su porasle za 20% u odnosu na najniže nivoe u oktobru – što je jedna od definicija bikovskog tržišta.

Veliki rast akcija, sezona zarade bolja od očekivane kao i očekivanja da se Fed bliži kraju svog ciklusa povećanja kamatnih stopa podržali su američke akcije do sada ove godine, uprkos zabrinutosti zbog mogućnosti recesije i uporne inflacije.

Sastanci centralnih banaka

Dan nakon odluke Fed-a, Evropska centralna banka će verovatno biti spremna za još jedno povećanje stope od četvrtine poena, sa sličnim povećanjem koje se očekuje u julu.

ECB je na sastanku u maju usporila tempo povećanja kamatnih stopa na 25 baznih poena nakon niza pomeranja od 75 i 50 baznih poena.

Predsednica ECB Kristin Lagard saopštila je prošlog ponedeljka da je prerano za vrhunac bazne inflacije.

Inflacija u evrozoni trenutno iznosi 6,1%, što je i dalje tri puta više od cilja ECB-a od 2%, ali je u padu sa vrha od 10,6% u oktobru prošle godine.

Podaci o Kini

Kina će u četvrtak objaviti podatke o novim cenama stanova, nezaposlenosti, industrijskoj proizvodnji i maloprodaji, nakon što su nedavni podaci ukazali na to da ekonomski oporavak posle pandemije korona virusa gubi zamah.

Akcije investitora za nekretnine su porasle na nedavnim sesijama zbog spekulacija o novom paketu podrške nekretninama.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter