POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za ovu nedelju

Izveštaj o radnim mestima van poljoprivrede

Izveštaj o zaposlenosti u SAD-u koji će biti objavljen u petak, predstavljaće glavni događaj, a ekonomisti očekuju da je ekonomija u junu dodala 200.000 radnih mesta.

U maju je otvoren znatno veći broj radnih mesta nego što se očekivalo – 339.000, iako je porast nezaposlenosti na najviši nivo u poslednjih sedam meseci od 3,7% ukazao na ublažavanje uslova na tržištu rada.

Jako tržište rada može potvrditi stav koji je ove godine pomogao podizanju tržišta – da američka ekonomija može izbeći ozbiljnu recesiju uprkos odlučnim merama Federalnih rezervi.

Zapisnici Feda

Federalne rezerve će u sredu objaviti zapisnik sa svog sastanka održanog 13. i 14. juna, kada su kamatne stope ostale nepromenjene nakon deset uzastopnih povećanja.

U petak je pokazatelj inflacije koji pažljivo prate američke centralne banke ukazao na smanjenje pritisaka na cene, što podstiče nadu da se Federalne rezerve mogu približiti kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Prošlog četvrtka, Powell je ponovio da “većina” članova Feda očekuje da će biti potrebno još najmanje dva povećanja kamatnih stopa do kraja godine.

Počinje druga polovina godine

Američka berza je zabeležila rast u prvom polugodištu 2023. godine, uz snažno napredovanje uprkos krizi u bankarskom sektoru i strahovima od recesije.

S&P 500 je porastao za 15,9% od početka godine, a tehnološki indeks Nasdaq Composite je ostvario rast od 31,7%, što je najveći rast u prvom polugodištu u poslednjih 40 godina.

Investitori se nadaju da će snažni dobici u prvom polugodištu dati vetar u leđa tržištima u drugoj polovini godine, a ovog meseca nekoliko stvari mogu uticati na tržište – izveštaj o zapošljavanju u petak, početak sezone objavljivanja kvartalnih izveštaja o zaradama, kao i ključni izveštaj o inflaciji sledeće nedelje pre sledeće odluke Feda o monetarnoj politici 26. jula.

Odluka RBA

Centralna banka Australije će održati svoj julski sastanak o monetarnoj politici u utorak, dok su tržišta nesigurna da li će se kamatna stopa povećati sa 4,1% ili će ostati na istom nivou.

RBA je prošle godine povećala kamatne stope za čak 400 baznih poena u pokušaju da smanji tražnju i obuzda visoku inflaciju.

Kineski indeks PMI

Kina će u ponedeljak objaviti indeks menadžera nabavke u sektoru proizvodnje, koji će pružiti informacije o snazi proizvodnog sektora kako se oporavak ekonomije nakon COVID-a usporava.

Podaci će najverovatnije potvrditi potrebu za dodatnim stimulativnim merama usled slabe tražnje kako u zemlji tako i inostranstvu, a takođe će podržati i slabljenje valute.

Juan je ove godine izgubio gotovo 5% u odnosu na dolar.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter