POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Top 5 stvari za sledeću nedelju 24.-30.04.2023.

Američki podaci

Investitori pokušavaju da procene da li će Federalne rezerve nastaviti da povećavaju stope u borbi protiv inflacije, nakon očekivanog povećanja od 25 baznih poena na sastanku u maju. Mnogi očekuju da će centralna banka kasnije ove godine smanjiti stope kako bi olabavila visoke troškove zaduživanja.

Podaci od četvrtka o BDP-u u prvom kvartalu, zajedno sa Fed-ovom omiljenom merom inflacije, osnovnim indeksom cena PCE i indeksom troškova zapošljavanja, koji bi trebalo da budu objavljeni u petak, biće pažljivo praćeni od strane investitora.

Očekuje se da će podaci o BDP-u ukazivati na solidan rast, pri čemu će potrošnja ostati jaka. Očekuje se da će glavni indeks cena PCE pasti. Takođe se očekuje da će indeks troškova zapošljavanja rasti, u skladu sa i dalje stabilnom inflacijom.

Ekonomski kalendar takođe sadrži izveštaje o poverenju potrošača, porudžbinama trajne robe, novim prodajama kuća, početnim zahtevima za nezaposlene, očekivanjima inflacije i regionalnoj proizvodnoj aktivnosti.

Zarada velikih kompanija

Rezultati zarade nekih od najvećih imena u tehnološkom sektoru biće objavljeni u narednoj sedmici, što će biti ključni test za tržišta koja su u potrazi za jakim dobicima u tehnološkom sektoru.

Tri od četiri najveće američke kompanije po tržišnoj vrednosti – Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL) i Amazon (AMZN) – treba da podnesu izveštaj o zaradi sledeće nedelje. 

Akcije Amazona porasle su u petak za 3% nakon što je istraživačka firma predvidela da će poslovanje onlajn prodavca u Severnoj Americi nadmašiti procene Volstrita.

Investitori su ove godine gravitirali ka tehnološkim akcijama i akcijama rasta misleći da će Fed uskoro prestati da povećava kamatne stope i da će sektor ostati otporan kako se rast usporava. Ovo je pomoglo da se ojačaju tržišta akcija uprkos zabrinutosti zbog moguće recesije i prošlomesečne bankarske krize izazvane kolapsom banke Silicijumske doline i Signature banke.

Zarada evropskih banaka

Neke velike evropske banke trebalo bi da prijave zaradu u narednoj sedmici, uključujući UBS (UBSG), Deutsche Bank (DBKGn), Santander (SAN) i Barclais (BARC).

Rezultati dolaze nakon veoma turbulentnog prvog kvartala za banke nakon kolapsa dva regionalna američka zajmodavca prošlog meseca i dramatične propasti Credit Suisse (CS).

Ova epizoda je u jednom trenutku izbrisala skoro 180 milijardi dolara vrednosti evropskih banaka. Sektor se od tada oporavio, ali i dalje vredi 70 milijardi dolara manje nego pre kolapsa banke Silicijumske doline početkom marta.

Credit Suisse je odložio objavljivanje svojih rezultata za ponedeljak, dan pre nego što UBS objavi svoju zaradu u prvom kvartalu.

BDP evrozone

Evrozona će u petak objaviti podatke o BDP-u za prvi kvartal, dok će izveštaji o inflaciji u aprilu iz najvećih ekonomija regiona Nemačke, Francuske i Španije biti objavljeni istog dana.

Nedavni ekonomski podaci pokazuju da, iako je ekonomija bloka i dalje otporna, inflacija je i dalje uporna uprkos strožoj monetarnoj politici.

Snažan učinak u dominantnom sektoru usluga u evrozoni mogao bi značiti da pritisci na plate ostaju povišeni, ometajući napore Evropske centralne banke da vrati inflaciju na ciljanih 2 odsto.

Očekuje se da će ECB podići kamatne stope sedmi uzastopni sastanak na svom predstojećem sastanku u maju, pri čemu većina analitičara očekuje povećanje od 25 baznih poena, iako nije isključeno veće povećanje.

Novi guverner BOJ preuzima kormilo

Novi guverner Banke Japana Kazuo Ueda predsedava svojim prvim sastankom o politici u petak a analitičari ne očekuju bilo kakve promene u monetarnoj politici centralne banke.

Japanska inflacija nadmašuje procene za sada.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter