POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tornado Cash – Američki kongresmen traži objašnjenje o sankcijama projekta

Kongresmen Sjedinjenih Država Tom Emer poslao je pismo Kancelariji za kontrolu inostrane imovine (OFAC) Ministarstva finansija tražeći od njih da objasne sankcije Tornado Cash-a koje je OFAC uveo ranije ovog meseca. Kongresmen je takođe naglasio da je ova vrsta sankcionisanja bez presedana u Sjedinjenim Državama, pošto vlada nikada ranije nije sankcionisala tehnologiju.

Poslao sam pismo ministru finansija Yellen u vezi sa neviđenim sankcionisanjem Tornado Cash-a. Sve veće usvajanje decentralizovane tehnologije sigurno će postaviti nove izazove za OFAC. Bez obzira na to, tehnologija je neutralna i očekivanje privatnosti je normalno, rekao je Tom Emer.

Još uvek ne postoji žiri za kripto

Sankcije na Tornado Cash su definitivno uzburkale kripto zajednicu, ne znajući šta da očekuju. Neki igrači u kripto igrici tvrde da su sankcije za Tornado Cash mala cena za brže usvajanje u institucijama.

Kada su holandske vlasti uhapsile Alekseja Perceva, jednog od suosnivača tehnologije, zajedno sa vodećim programerom Tornado Cash-a u Holandiji, mnogi kripto influenseri su ukazali na navodnu nepravdu: Do Kwon od Terra (LUNA ) je slobodan čak i nakon optužbi za proneveru i pranje novca, Pertsev biva uhapšen jer je jednostavno napisao kod sa otvorenim kodom.

Štaviše, osnivač Cardano (ADA) Čarls Hoskinson izneo je činjenicu da američka vlada implicira da su programeri softvera odgovorni za način na koji se njihov kodirani softver koristi, čak i ako je van njihove kontrole.

U video snimku koji je objavio Hoskinson, on je rekao da američka vlada tvrdi da su programeri softvera odgovorni za način na koji se njihov softver koristi bez obzira da li to mogu da kontrolišu ili ne, što je izuzetno opasan presedan.

Situaciju je prokomentarisao i Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma (ETH). Uprkos priznavanju činjenice da se Tornado Cash često koristi za kriminal, Vitalik je tvrdio da postoji mnogo legitimnih razloga za korišćenje usluge kripto mešanja. Ilustracije radi, Vitalik Buterin je poslao kripto donacije Ukrajini i želeo je da sakrije identitet primaoca.

Hoće li Lazarus Grupa ponovo udariti?

Prema dokumentima koje je objavila Kancelarija za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija (OFAC), preko kripto miksera Tornado Cash je oprano preko 7 milijardi dolara od kada je stvoren. Najmanje pola milijarde dolara odnosi se na napade Lazarus grupe, žestokih hakera iz Severne Koreje, koje je intenzivno obučavao totalitarni režim.

Pošto se ukradena kripto sredstva uglavnom koriste za finansiranje nuklearnih testiranja i testiranja projektila, to predstavlja pretnju po bezbednost sveta. Međutim, nejasno je da li će zabrana Tornado Cash-a biti dovoljna da zaustavi ozloglašenu severnokorejsku hakersku bandu.

U zaključku, kao što je rekao kongresmen Tom Emmer: „Ipak, tehnologija je neutralna i očekivanje privatnosti je normalno.“ Kao što mnogi kripto igrači pretpostavljaju, privatnost u sektoru će se u budućnosti ozbiljnije shvatati i biće mnogo više anonimnih aplikacija otvorenog koda. Međutim, potpuni obim uticaja koji incident Tornado Cash ima na kripto tek treba da se vidi.

Lazarus grupa, poznata hakerska grupa koju podržava severnokorejska vlada koja je izvršila brojne povrede podataka, kako politički, tako i ponekad finansijski motivisane, oprala je najmanje 455 miliona dolara preko Tornado Cash-a, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Izvor: DailyCoin

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter