POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Tri razloga zašto bi pad Bitkoina na 21 hiljada dolara i rasprodaja na celom tržištu mogla biti gora nego što mislite

Predstoje znaci daljih turbulencija. Odsustvo premije za fjučerse na BTC, likvidacije od 470 miliona dolara i prekomerno pozajmljivanje stabilnih kokova upućuju na nove godišnje minimume.

U petak, 19. avgusta, ukupna tržišna vrednost kriptovaluta je pala za 9,1%, ali što je još važnije, dostignut je ključni nivo psihološke podrške od 1 bilion dolara. Činilo se da su investitori bili veoma sigurni da je najniži nivo ukupne tržišne kapitalizacije od 780 milijardi dolara 18. juna bio ništa drugo do daleka uspomena nakon što se poslednji pad tržišta ispod ovog nivoa dogodio pre samo tri nedelje.

Nakon što je Komitet američkog Predstavničkog doma za energiju i trgovinu izjavio da su „veoma zabrinuti“ da bi iskopavanje dokaza o radu moglo da poveća potražnju za fosilnim gorivima, regulatorna neizvesnost je porasla 17. avgusta. Američki političari su posledično zatražili od kompanija za rudarenje kriptovaluta podatke o električnoj energiji upotreba i tipične cene.

Tipično, rasprodaje imaju veći uticaj na kriptovalute izvan prvih 5 sredstava po tržišnoj kapitalizaciji, ali današnja korekcija predstavlja gubitke u rasponu od 7% do 14% u celosti. Bitcoin (BTC) je zabeležio gubitak od 9,7% pošto je testirao 21,260 dolara, a Eter (ETH) je zabeležio pad od 10,6% na najnižem nivou od 1,675 dolara u toku dana.

S obzirom na volatilnost imovine od 67% na godišnjem nivou, neki stručnjaci bi tvrdili da su uznemirujuće dnevne korekcije poput ove koju smo videli danas češće nego izuzetne.
Kao ilustracija, pad ukupne tržišne kapitalizacije u toku dana danas je premašio 9%, što se nije dogodilo u 19 dana u odnosu na prethodnih 365, ali nekoliko otežavajućih faktora čini da se ova korekcija ističe upravo sada.

Premija za BTC Futures je nestala

Fjučers ugovori sa fiksnim mesecom obično se trguju uz neznatnu premiju u odnosu na redovna spot tržišta jer prodavci zahtevaju više novca da bi zadržali poravnanje na duže. Tehnički poznata kao „kontango“, ova situacija nije isključiva za kripto imovinu.

Na zdravim tržištima, fjučersi bi trebalo da se trguju sa 4% do 8% godišnje premije, što je dovoljno da se nadoknade rizici plus trošak kapitala.

cb18ce90 7ff5 480d 8508 18e3ff076c9d
Godišnja premija za tromesečne fjučerse bitkoina. Izvor: Laevitas

Prema OKX i Deribit Bitcoin fjučers premiju, negativan zamah od 9,7% na BTC je prouzrokovao investitore da eliminišu svaki optimizam koristeći instrumente derivata. Kada indikator pređe u negativnu oblast, trgujući u „nazadnjem“, to obično znači da postoji mnogo veća potražnja od šortsova sa leveridžom koji se klade na dalji pad.

Likvidacije kupaca sa leverage-om premašile su 470 miliona dolara

Fjučers ugovori su jednostavan i jeftin alat koji omogućava primenu leveridža. Njihovo korišćenje predstavlja rizik od likvidacije, koja se dešava kada depozit margine investitora nije dovoljan da pokrije njihove pozicije. Automatski sistem razduživanja berze se angažuje u ovim okolnostima, smanjujući izloženost prodajom kriptovalute koja se koristi kao kolateral.

f562ad23 7864 4d79 ac65 e4dfa4fdacaf
Agregatne kripto 24-časovne likvidacije, USD. Izvor: Coinglass

Leveridž omogućava trgovcu da udvostruči svoj profit za deset, ali ako imovina padne za devet procenata od ulazne tačke, transakcija se zatvara. Kolateral će zatim prodati tržište derivata, započinjući ciklus negativnih povratnih informacija koji se naziva kaskadna likvidacija. Kao što je gore prikazano, rasprodaja 19. avgusta zabeležila je najveći broj kupaca prinuđenih na prodaju od 12. juna.

Marginski trgovci su bili preterano “bullish”

Margin trgovina omogućava investitorima da pozajmljuju kriptovalute kako bi iskoristili svoju trgovinsku poziciju i potencijalno povećali svoje prinose. Na primer, trgovac bi mogao da kupi Bitcoin pozajmljivanjem Tether-a (USDT), čime bi povećao svoju izloženost kriptovalutama. S druge strane, pozajmljivanje bitkoina može se koristiti samo za njegovo skraćenje.

Za razliku od fjučers ugovora, ravnoteža između dugih i kratkih margina nije nužno usklađena. Kada je koeficijent pozajmljivanja marže visok, to ukazuje na to da je tržište bikovsko – suprotno, nizak odnos, signalizira da je tržište medveda.

0cee273a 7d2b 4be9 b6e1 eabb23abd1c6
OKX USDT/BTC marža pozajmljivanja-odnos. Izvor: OKX

Kripto trgovci su poznati po tome što su “bullish”, što je razumljivo s obzirom na potencijal usvajanja i brzo rastuće slučajeve upotrebe kao što su decentralizovane finansije (DeFi) i percepciju da određene kriptovalute pružaju zaštitu od inflacije USD.
Stopa pozajmljivanja marže od 17 puta veća favorizuje stabilne coine nije normalna i ukazuje na preterano poverenje kupaca leveridža.

Ove tri metrike derivata pokazuju da trgovci definitivno nisu očekivali da će se čitavo kripto tržište tako oštro ispraviti kao danas, niti da će ukupna tržišna kapitalizacija ponovo testirati podršku od 1 bilion dolara. Ovaj obnovljeni gubitak samopouzdanja mogao bi dovesti do toga da bikovi dodatno smanje svoje pozicije poluge i možda pokrenu nove padove u narednim nedeljama.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter