Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Tržišni um: trka ka pronalasku izlaza

Velika nedelja na tržištima, uskoro će postati veća.

Dan kada je Evropska centralna banka iznenadila svetska tržišta signalizirajući podizanje stopa u julu, već verovatno mnogo veći potez u septembru da obuzda visoku inflaciju, današnje informacije o inflaciji u SAD bi mogle pokazati još jednu vrelu sezonu inflacije.

Ekonomisti ne očekuju predah od agresivnog Fed-a – analitičari očekuju povećanja stope 2 puta od pedeset baznih osnova u junu i julu u okviru najnovije ankete Rojtersa.

I dok raste pritisak na ostale centralne banke da ih prate u podizanju stopa, a očekuje se da će Banka Engleske i Švedska Riksbank sledeće nedelje još jednom povećati stope. Švajcarska Nacionalna banka se takođe sastaje sledeće nedelje.

Dok se pritisak na pronalaska izlaza ubrzalo od Kanade do Australije, loša vest za tržišta je da rastuća inflacija ne pokazuje znake odlaska u penziju.

Prosečna cena punjenja porodičnog automobila benzinom u Velike Britanije, dostigla je 100 funti (125,06 dolara) za prvi put i stoga se jedva očekuje da će pritisak biti naglašen na porodične budžete jer počinje letnja sezona.

Pritisak na cene pogoršava prilagođavanje zbog smanjenog uvoza iz Rusije. Goldman Saks (NYSE:GS) predviđa da će troškovigoriva u proseku iznositi 140 dolara između jula i septembra, što je povećanje za 16% u odnosu na trenutne nivoe.

Kinesko stanje COVID-a pretvara se u veliku brigu za investitore nakon što Šangaj stavlja više okruga u karantin radi sprovođenja testiranja.

Tržišta odražavaju sumorne izglede sa svetskim akcijama koje imaju najveći nedeljni pad za više od mesec dana, dok su fjučersi na evropske i američke akcije u crvenoj zoni i ove nedelje.

Evro ima problema da ostane na vrhu nivoa od 1,06 dolara, dok su prinosi na obveznice nešto viši.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter