Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Tržište robe je izgubilo 20% od junskog vrhunca usred straha od recesije

Kako strahovi od recesije uništavaju ono što je nekada bilo jedno od najotpornijih oblasti tržišta, indeks ključnih roba je naglo pao nakon što je pre mesec dana dostigao najviši nivo u istoriji.

23 fjučers ugovora o energetici, metalu i žitu koji čine Bloomberg Commodity Spot Index izgubili su više od 20% svoje vrednosti otkako su dostigli rekordnu vrednost u junu. Cene svega, od pšenice do benzina, padaju zbog zabrinutosti da će slabljenje tražnje biti posledica stagnacije privrede. Iako su zalihe robe i dalje ograničene, povlačenje bi moglo pružiti potrošačima koji se suočavaju sa rastućom inflacijom preko potrebno olakšanje koje im je potrebno.

Od početka globalne pandemije, roba je porasla kao rezultat povećane državne potrošnje i istorijski niskih kamatnih stopa na pozajmice koje su povećale potražnju uz smanjenje ponude. Poremećaji u snabdevanju pogoršani su ruskim ratom u Ukrajini.

Strahovi da Federalne rezerve neće moći da kontrolišu najveću inflaciju u poslednje četiri decenije, a da privredu ne dovedu u recesiju, dovele su do promene stava. Na robu kojom se trguje u Sjedinjenim Državama negativno je uticalo i jačanje dolara, što poskupljuje kupovinu sirovina. Menadžeri hedž fondova smanjili su svoje opklade na rastuće cene robe na najniži nivo u poslednje dve godine.

Ipak, recesija je „veoma očekivana briga“, a tržišta su „očito preterano reagovala“ vraćajući cene roba na predratne nivoe čak i kada su zalihe sirovina kao što je nafta i dalje ograničene i podložne poremećajima, kaže Greg Šarenou, koji upravlja portfoliom fokusiranim na energiju i robu u kompaniji Pacific Investment Management Co.

Iako je nedavni porast troškova energije i hrane funkcionisao kao „veoma veliki porez“ koji opterećuje potrošnju, potražnja bi trebalo da se ponovo ubrza u narednih meseci i da zadrži tržišta čvrstim kako se kineska ekonomija oporavlja, rekao je Šarenou u intervjuu.

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter