Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

U Kinu i Indiju stiže više nego ikada ranije ruske nafte.

Rekordna količina ruske nafte nalazi se na tankerima, a ove velike količine putuju u Indiju i Kinu, jer druge zemlje zabranjuju uvoz zbog sukoba u Ukrajini.

Prema Kpler-u, između 74 miliona i 79 miliona barela proizvođača OPEC+ bilo je u tranzitu i plutajućem skladištu tokom prošle nedelje, što je više nego dvostruko više od 27 miliona barela u tranzitu i tankerima neposredno pre februarske operacije u Ukrajini. Prema podacima i analitikama, Azija je prošlog meseca prvi put pretekla Evropu kao najveći kupac, a očekuje se da će se jaz povećati u maju.

Dramatično povećanje ruske nafte u tranzitu vodom pokazuje kako je invazija bacila globalnu energetsku ekonomiju u nered, sa SAD, UK i mnogim korporacijama iz EU koje su okrenule leđa ruskim zalihama, terajući Moskvu da traži klijente u Aziji.
Kina i Indija su kupile milione barela od te zemlje, koristeći velike popuste na isporuke.

Džejn Ksi, viši analitičar nafte u Kpleru u Singapuru navela je da neke od potencijalnih kupaca u Aziji motiviše više ekonomija nego politika.
Međutim, došlo je do povećanja interesovanja SAD za kupovinu ruske nafte od Indije, tako da mogu postojati neki negativni rizici za ovaj trgovinski tok, čak i ako je malo verovatno da će u ovom trenutku biti ozbiljno oštećen.

Prema Ksi, kombinovane isporuke ruske nafte dva najveća uvoznika u Aziji, Indiji i Kini, dostigle su nove maksimume u aprilu, prvenstveno zbog povećanja uvoza iz Indije.
Uprkos činjenici da se očekuje da će isporuke biti neznatno smanjene ovog meseca, ona veruje da će biti nadmašena tek prošlomesečnim rekordom.

Ako Evropska unija bude u stanju da se dogovori o postepenom ukidanju svih uvoza iz zemlje do kraja ove godine, obim sirove nafte u moru će se povećati za 45 miliona na 60 miliona barela zbog povećanja ruske pomorske trgovine sa Azijom, navodi industrija. konsultantska kuća FGE.


Kada isporučuju naftu iz zapadnih ruskih luka u Aziju, a ne u Evropu, brodovi su obavezni da vrše duža putovanja, pri čemu jednosmerno putovanje do Kine često traje otprilike dva meseca.

Prema Kplerovim podacima, 26. maja na vodi je primećeno preko 57 miliona barela Urals i 7,3 miliona barela ruske Dalekoistočne ESPO nafte, u poređenju sa 19 miliona Urala i 5,7 miliona ESPO krajem februara.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter