POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Uprkos padu proizvodnje bakra, Glencore predviđa velike trgovačke dobitke

Glencore je u petak izvestio o nižoj proizvodnji bakra, cinka i nikla u prvom tromesečju, ali je rekao da očekuje da će njegova trgovinska divizija premašiti gornji kraj godišnjih smernica.

Rudar i trgovac, koji traži ponudu za preuzimanje kanadske Teck Resources, ostavio je sveukupne smernice za bakar za 2023. nepromenjene na 1,04 miliona tona, iako je proizvodnja pala za 5% na 244.100 tona u prvom kvartalu, zbog niže klase i kašnjenja na nekim njenim rudnicima.

Za razliku od svojih rivala, Glencore iskopava termalni ugalj – koji se koristi za proizvodnju električne energije – i ima odeljenje za trgovinu koja uključuje naftu, LNG i srodne proizvode pored metalnih operacija koje su registrovale rekordnu dobit od 6,4 milijarde dolara u 2022, što je povećanje od 73% iz prethodne godine.

Sada očekuje da će celogodišnja marketinška zarada pre kamata i poreza (EBIT) premašiti gornji kraj svog godišnjeg raspona između 2,2 milijarde i 3,2 milijarde dolara u 2023.

Glencore je prošlog meseca dao ponudu za preuzimanje kompanije Teck od 22,5 milijardi dolara, koju je odbor rudara sa sedištem u Vankuveru odbio jer je svoje akcionare izložio trgovanju termalnim ugljem i energijom. Ponuda je uključivala predloženo izdvajanje iz termo i proizvodnje uglja, rebrendiranje preostale kompanije u GlenTeck.

Ponuda za sve deonice došla je pošto se Teck-ov sopstveni plan da odvoji svoj posao metalurškog uglja i fokusira se na bakar i cink blizu glasanja 26. aprila.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter