POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Uticaj povećanja kamatne stope ECB na inflaciju je do sada mali

Brza povećanja kamatne stope Evropske centralne banke skromno su snizila inflaciju prošle godine, ali se najveći uticaj očekuje tek 2024. godine, navela je ECB u članku Ekonomskog biltena u ponedeljak, potvrđujući dugogodišnji stav da politika funkcioniše sa velikim kašnjenjima.

ECB je od jula podigla stope za kombinovanih 375 baznih poena kako bi obuzdala inflaciju koja je prošle jeseni dostigla dvocifrenu brojku i biće potrebno vreme do 2025. da se inflacija vrati na cilj centralne banke od 2%.

Inflacija je i dalje 7% u 20 zemalja, a osnovni rast cena postaje sve tvrdoglaviji, što sugeriše da će njeno usporavanje biti dugotrajno, iako su cene energenata i roba pale.

ECB je dodala da je uticaj povećanja stopa na rast brži i da je banka već obuzdala aktivnost, što zauzvrat hladi tražnju i zadržava rast cena.

Monetarna politika obično funkcioniše sa kašnjenjem od 12 do 18 meseci, a neki kreatori politike su koristili ovaj argument da uspore tempo povećanja kamatnih stopa na 25 baznih poena ovog meseca, tvrdeći da prošli potezi i dalje utiču na ekonomiju.

ECB je dodala da se očekuje da će smanjenje portfelja državnog duga povećati prinose na desetogodišnje obveznice za 55 baznih poena u periodu od 2022. do 2025. godine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter