Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Užasan dan na berzi

DOW je u četvrtak zaključio drugi kvartal godine sa najvećim kvartalnim gubitkom u dve godine, pošto su najnoviji ekonomski podaci koji ukazuju na kolebanje potrošača pojačali strahove od recesije u vreme kada su Federalne rezerve u velikoj meri spremne da smanje inflaciju.

Dow Jones Industrial Average pao je za 0,80%, ili 249 poena, pretrpevši najgori kvartal od prvog kvartala 2020. dok je Nasdaq je pao za 1,3%.
S&P 500 je pao za 0,8%, zabeleživši najveći gubitak u prvom polugodištu od 1970. godine.

Nakon što su OPEC i njegovi partneri, uključujući Rusiju, ili OPEC+, izjavili da će nastaviti sa prethodno utvrđenim planom proizvodnje, odupirući se zahtevima za povećanjem tempa proizvodnje, energija je dovela do pada šireg tržišta pod pritiskom pada cena nafte.

Nakon dvodnevnih razgovora, OPEC+ je najavio da će zadržati svoj raniji dogovor o povećanju ukupne mesečne proizvodnje za avgust na 648.000 barela dnevno.

Coterra Energy, APA i Exxon Mobil bilie su među kompanijama koje su imale najveće padove i to oko 3%.

Iako su prinosi na trezorske obveznice opali kao odgovor na nove naznake usporavanja ekonomskog rasta, tehnološke akcije su nastavile da predstavljaju značajnu kočnicu na ukupnom tržištu.

Prinos 10-godišnjeg trezora pao je ispod 3% kao rezultat podataka koji sugerišu da potrošačka potrošnja nije tako jaka kao što su mnogi ljudi mislili, podstakli strahove od recesije i sprečili sporije povećanje inflacije nego što se očekivalo.

Povećanje potrošačke potrošnje u maju iznosilo je 0,2%, što je ispod očekivanja za povećanje od 0,4%, dok je aprilska stopa rasta smanjena sa 0,9% na 0,6%.

Oko 70% privrede čine potrošači, tako da ako “ne troše, malo je nade da će SAD izbeći kratkoročni pad”, navodi se u napomeni Stifela.

Tehnološki sektor je i dalje u ozbiljnom padu.

Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft i Meta Platforms su pali za više od 1%.

Nakon što je Rojters u četvrtak preneo, pozivajući se na interni dokument kompanije, da se poslovanje društvenih medija sprema za sporiji rast u drugom delu godine, sentiment prema Meti se takođe značajno pogoršao.

Zalihe čipova, koje su ranije dovele do pada tehnologije, takođe su bile u problemu.
Micron je izvestio o lošim kvartalnim rezultatima jer su prihodi ispod projekcija Volstrita i smernica bili slabiji nego što se očekivalo.

RH, prodavac nameštaja, snizio je svoju procenu za celu godinu i prijavio rezultate niže od očekivanih nakon što je naznačio da će slabija potražnja kupaca trajati u drugoj polovini godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter