POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Uzbekistan izdaje prve kripto licence za dve lokalne „kripto prodavnice“

Počevši od januara 2023., samo licenciranim firmama za kriptovalute biće dozvoljeno da pružaju usluge trgovanja kriptovalutama građanima Uzbekistana.

Dok se Uzbekistan priprema da usvoji novi okvir za kriptovalute 2023. godine, uzbekistanski regulatori su počeli da izdaju regulatorna odobrenja lokalnim provajderima kriptovaluta.

Nacionalna agencija za perspektivne projekte (NAPP), glavni nadzornik tržišta kriptovaluta u Uzbekistanu, izdala je prve kriptovalute u zemlji, prema zvaničnom saopštenju objavljenom 17. novembra.

Licence zvanično dozvoljavaju da dve „prodavnice kriptovaluta“, uključujući Crypto Trade NET LLC i Crypto Market LLC, nude usluge u vezi sa kriptovalutama.

Prema informacijama iz elektronskog registra licenci NAPP-a, i Crypto Trade NET i Crypto Market se nalaze u Taškentu.
Podaci se takođe odnose na Kamolitdina Nuritdinova kao jedinog osnivača i akcionara Crypto Marketa. Behzod Achilov je takođe jedini osnivač i akcionar Crypto Trade NET-a.

Čini se da nijedna od platformi nema funkcionalnu veb lokaciju u vreme pisanja.

Kako se navodi u saopštenju, NAPP je licencirao dve kompanije na osnovu predsedničkog dekreta izdatog u aprilu 2022. kojim se utvrđuju pravila za promet kripto sredstava u Uzbekistanu.

„Kripto prodavnice su dizajnirane da građanima omoguće lakši pristup za kupovinu ili prodaju kripto imovine“, navodi se u saopštenju i dodaje:

“”Agencija apeluje na građane da budu maksimalno oprezni i da ne koriste usluge elektronskih platformi koje nisu dobile dozvolu za rad na teritoriji Republike Uzbekistan na propisan način.

Vest dolazi ubrzo nakon što je vlada Uzbekistana blokirala veliki broj velikih globalnih kripto berzi zbog nepostojanja odgovarajuće licence za pružanje usluga kripto trgovanja.

Blok je uticao na kripto gigante kao što su Binance i Huobi, dok su korisnici navodno i dalje mogli da pristupe svojim veb lokacijama uz pomoć VPN usluga.
Nakon objavljivanja mera u avgustu 2022. godine, NAPP je od tada očigledno izbrisao tu izjavu.

Najnovije licence dolaze usred Uzbekistana koji se aktivno priprema za usvajanje novog kripto regulatornog okvira za nekoliko meseci. Počevši od 1. januara 2023. godine, vlada Uzbekistana će dozvoliti pružanje kripto usluga građanima Uzbekistana samo od strane licenciranih firmi za kriptovalute.

Izvor: Coin Edition

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter