Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Velika Britanija, SAD, Japan i Kanada će zabraniti uvoz zlata Rusiji

U okviru mera za intenziviranje ekonomskog pritiska na Moskvu zbog njene vojne operacije u Ukrajini, Britanija, Sjedinjene Države, Japan i Kanada blokirale bi novi uvoz ruskog zlata, saopštila je u nedelju britanska vlada.

Pre samita lidera Grupe Sedam u nedelju u Nemačkoj, u saopštenju vlade se navodi da će zabrana uskoro stupiti na snagu i primenjivati se na novo iskopano ili rafinisano zlato.

Odluka neće uticati na zlato koje je ranije isporučeno iz Rusije, nastavlja se.
Prema ministarstvu, ruski izvoz zlata prošle godine iznosio je 12,6 milijardi funti (15,45 milijardi dolara), a bogati Rusi su nedavno počeli da kupuju poluge kako bi umanjili finansijski uticaj zapadnih sankcija.

Premijer Boris Džonson je u saopštenju rekao: da su akcije koje su danas predložili direktno uticati na ruske oligarhe i udariti u srž Putinove ratne mašinerije.

“Moramo izgladnjivati Putinov režim njegovog finansiranja. Velika Britanija i naši saveznici upravo to rade”, rekao je Džonson.

Najnovija akcija usledila je nakon što je Londonska asocijacija tržišta poluga (LBMA) suspendovala sertifikaciju za šest ruskih prerađivača plemenitih metala u martu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter