Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Više briga za američke akcije i obveznice: Fed povećava ‘QT’

Dok Federalne rezerve ubrzavaju odmaranje svog bilansa ovog meseca, neki investitori brinu da bi takozvano kvantitativno stezanje moglo da utiče na ekonomiju i da ovu godinu učini još brutalnijom za akcije i obveznice.

Nakon što je otprilike udvostručio bilans stanja na 9 biliona dolara nakon pandemije, Fed je u junu počeo da rasterećuje neke od državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti koje drži tempom od 47,5 milijardi dolara. Najavila je da ovog meseca ubrzava tempo kvantitativnog pooštravanja na 95 milijardi dolara.

Razmere popuštanja Fed-a su bez presedana, a efekte ukidanja uloge centralne banke kao doslednog, cenovno neosetljivog kupca trezora do sada je bilo teško odrediti u cenama imovine.

Neki investitori, međutim, smanjuju akcije ili fiksni prihod kako se kvantitativno zaoštravanje ubrzava, oprezni da bi proces mogao da se kombinuje sa faktorima kao što su više kamatne stope i rastući dolar kako bi dodatno opteretili cene imovine i ugrozili rast.

„Ekonomija je već na klizavom putu ka recesiji i ubrzanje Fed-a u pogledu KT će ubrzati pad cena akcija i povećanje prinosa na obveznice“, rekao je Fil Orlando, glavni strateg tržišta akcija u Federated Hermes-u , koji je nedavno povećao svoju gotovinsku alokaciju na 20-godišnji maksimum.

Stroža monetarna politika Fed-a uticala je na akcije i obveznice u 2022.
S&P 500 je pao za 14,6%, dok je prinos na referentni 10-godišnji američki trezor, koji se kreće obrnuto od cena, nedavno iznosio 3,30%, nakon porasta od 182 bodova ove godine.

Iako su nedavni podaci pokazali da je američka ekonomija ostala otporna na veće kamatne stope, mnogi ekonomisti smatraju da stroža monetarna politika povećava šanse za recesiju sledeće godine.

Njujorški Fed je u maju prognozirao da će centralna banka do 2025. godine smanjiti svoja sredstva za 2,5 biliona dolara.

Procene se razlikuju u pogledu toga kako će ovo uticati na ekonomiju: Orlando, u Federated Hermesu, rekao je da bi svaki 1 bilion dolara u smanjenju bilansa Fed-a bio jednak sa dodatnih 25 baznih poena u implicitnom povećanju stope. Ian Lingen, šef strategije američkih stopa u BMO Capital Markets, procjenjuje da bi to moglo dodati do 75 baznih poena samo do kraja 2023.

Sa druge strane, Solomon Tadese, šef severnoameričkih kvantnih strategija u Societe Generale, veruje da će Fed na kraju smanjiti 3,9 biliona dolara iz svog bilansa stanja, što je jednako oko 450 baznih poena u implicitnom povećanju stope. Fed je već podigao stope za 225 baznih poena, a očekuje se još jedno povećanje od 75 baznih poena kasnije ovog meseca.

„To bi moglo biti povećanje KT-a koje bi moglo da izazove sledeći pad tržišta“, napisao je Tadese, koji veruje da bi S&P mogao pasti na raspon od 2900-3200.

Investitori će sledeće nedelje posmatrati avgustovske podatke o potrošačkim cenama kako bi ukazali na to da je inflacija dostigla vrhunac. Fed će održati sastanak o monetarnoj politici 21. septembra.

Džejk Šurmajer, portfolio menadžer u kompaniji Harbour Capital Advisors, rekao je da smanjena likvidnost zbog pooštravanja finansijskih uslova već otežava preuzimanje velikih pozicija u obveznicama i da će verovatno doprineti većoj volatilnosti u budućnosti.

„To nam daje pauzu pre nego što napravimo bilo kakav potez“, rekao je on. Dok Šurmajer smatra da su dugoročni trezori privlačni, on „okleva da doda još rizika dok se volatilnost ne smanji“, rekao je on.

Timothi Braude, globalni šef OCIO u Goldman Sachs-u Asset Management, smanjuje svoju alokaciju kapitala u očekivanju veće volatilnosti zbog kvantitativnog pooštravanja Fed-a.

„Veoma je teško reći koja će tržišta biti najviše pogođena“, rekao je on.

Naravno, neki investitori sumnjaju da će kvantitativno zaoštravanje imati ogroman efekat na tržišta.

„Porast tempa QT-a je poznat otkako je Fed objavio svoje QT planove u maju“, napisali su u četvrtak stratezi UBS Global Wealth Management-a. „Međutim, kada se kombinuje sa jastrebom Fed-a, raspoloženje tržišta se fokusira na viši tempo iako dugoročni uticaj na tržište nije značajan.

Energetska kriza u Evropi, tempo i trajanje povećanja kamatnih stopa Fed-a i potencijalna recesija u SAD verovatno će nadmašiti kvantitativno zaoštravanje kao pokretači tržišta, rekao je Dejvid Bjanko, glavni investicioni direktor za Amerike u DVS grupi.

„Ne odbacujemo rizike QT-a, ali oni blede u poređenju sa rizicima gde Fed povećava stopu preko noći i koliko dugo moraju da ostanu tamo“, rekao je on.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter