POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Vodafone potpisuje ugovor s Microsoftom vredan 1,5 milijardi dolara za veštačku inteligenciju, cloud i(IoT)

Vodafone je postigao desetogodišnje partnerstvo sa Microsoftom kako bi doveo generativnu veštačku inteligenciju, digitalne, poslovne i cloud usluge više od 300 miliona preduzeća i potrošača širom svojih evropskih i afričkih tržišta.

Britanska kompanija će investirati 1,5 milijardi dolara u veštačku inteligenciju usmerenu ka korisnicima razvijenu sa Microsoftovim Azure OpenAI i Copilot tehnologijama, navodi se, i zamenitiće fizičke data centre jeftinijim i skalabilnim Azure cloud uslugama.

Zauzvrat, Microsoft će postati vlasnik akcija na Vodafone-ovoj upravljanoj IoT (Internet stvari) platformi kada se izdvoji kao samostalni posao do aprila 2024. godine i pomoći u širenju Vodafone-ove mobilne finansijske platforme u Africi.

Glavni finansijski direktor Vodafone-a Luka Mucic izjavio je da će Microsoftovo vođstvo u oblasti veštačke inteligencije, podržano partnerstvom sa OpenAI, transformisati korisničke usluge telekomunikacione kompanije.

“To je deo koji će zaista privući svakog našeg korisnika”, rekao je u utorak, dodajući da će Microsoft-ova veštačka inteligencija podržana TOBi chatbot pružati doslednije i inteligentnije odgovore na pitanja.

Judson Althoff, izvršni direktor za komercijalu Microsoft-a, izjavio je da su snaga Vodafone-a u IoT-u i finansijskim uslugama strateški važne.

“IoT resursi su ključni za pomoć u ispunjenju potreba održivosti mnogih naših korisnika u sektorima koji su teško izbegli”, rekao je.

Microsoft koristi “digitalne blizance” da modelira okruženja proizvodnje kako bi se unapređenja procesa mogla testirati u oblaku.

“Vodafone-ov IoT stack nam omogućava da uđemo u ta okruženja, modeliramo ih, kreiramo velike skladišta podataka i koristimo veštačku inteligenciju kako bismo pomogli korisnicima da ispune svoje ciljeve održivosti”, rekao je.

M-PESA platforma za mobilno plaćanje kompanije Vodafone, koja posluje u Keniji, Tanzaniji, Južnoj Africi i drugim afričkim zemljama, deli iste ciljeve sa Microsoftom u toj regiji, kao što su izgradnja digitalne pismenosti.

“Radujemo se donošenju mogućnosti generativne veštačke inteligencije kako bismo pomogli korisnicima da donose inteligentnije finansijske odluke”, rekao je.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter