POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Volatilnost hartija od vrednosti i S&P 500 VIX indeks

Volatilnost hartije od vrednosti je očekivano kolebanje (rast ili pad) njene cene u posmatranom vremenskom intervalu. Očekivanje promene cene se bazira na standardnoj devijaciji imovine ili hartije od vrednosti od istorijskog proseka.

Raspon fluktuacije cena određuje rizik držanja date imovine; širi raspon cena znači veću volatilnost i rizik jer je buduća vrednost manje predvidljiva. Volatilnost nije nužno indikacija tržišnog pravca, ali je važna pri procenjivanju imovine jer je stabilnost cene poželjna.

Rizik je jedan od najvažnijih faktora koje investitori uzimaju u obzir prilikom donošenja odluka o alokaciji imovine – volatilnost je matematički izraz tog rizika. Investitori, kao što su stariji pojedinci s manje vremena za oporavak od bilo kakvih iznenadnih gubitaka, i više su zabrinuti za prihod ili stabilnost, traže hartije od vrednosti s niskom volatilnošću. Alternativno, mlađi investitor koji ima više vremena i zanima ga da njegova imovina raste agresivnije, verovatnije će investirati u hartije od vrednosti veće volatilnosti jer mogu izbeći likvidiranje imovine s gubicima.

Širi raspon mogućih cena pruža investitoru više prilika da stekne imovinu kada je jeftina i proda je kada je skuplja.

Merenje tržišne volatilnosti

Uobičajena mera volatilnosti berze je S&P 500 VIX indeks, koji ilustruje teorijsko očekivanje godišnjeg prometa u narednih 30 dana za S&P 500. Ovaj indeks je dobio nadimak “indeks straha” jer vrednost indeksa raste kada nesigurnost raste i pada kada nesigurnost opada.

Volatilnost, u vezi sa celokupnim tržištem, kvantifikuje se koeficijentom beta. Vrednost beta za sve moguće investicije je 1, što je neutralno. Dakle, akcija sa beta vrednošću od 1,15 je više volatilna i rizičnija od akcije sa beta vrednošću od 0,88.

Pronalaženje informacija o volatilnosti Investing.com nudi nekoliko alata za volatilnost, uključujući beta vrednosti za svaku akciju. Na stranici za svaku akciju, očitavanja beta se pojavljuju u tabeli direktno ispod grafikona, u desnom delu kolone, na primer SPY (NYSE: SPY).

Još jedan dostupan alat je kalkulator volatilnosti koji prikazuje nekoliko izračuna volatilnosti za parove valuta na osnovu korisničkih selekcija.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter