Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Volkswagen direktori diskutuju listiranje Porsche-a u ponedeljak

Upravni i nadzorni odbor Volksvagena sastaće se u ponedeljak kako bi razgovarali o tome da li dugo očekivana lista sportskih automobila marke Porše treba da se nastavi krajem septembra ili početkom oktobra, saopštio je proizvođač automobila u subotu.

Takođe će biti doneta odluka o tome da li Volkswagen odobrava prodaju 25% običnih akcija Porsche AG kompaniji, kao što je navedeno u okvirnom sporazumu dve strane u februaru.

To bi porodicama Porše i Pieh, koje kontrolišu Porsche, dalo blokiranu manjinu – korak koji bi pojačao njihov pritisak za veću kontrolu nad proizvođačem automobila koji je osnovao njihov predak Ferdinand Porše 1931.

Porsche, koji poseduje 31,4% Volksvagena i ima 53,3% glasačkih prava, potvrdio je sastanak od ponedeljka u odvojenom saopštenju, dodajući da je lansiranje listinga i dalje predmet razvoja tržišta i daljih diskusija odbora.

Prema okvirnom dogovoru, postignuto je u februaru 25% preferencijala akcije će se prodavati na otvorenom tržištu, što iznosi samo 12,5% ukupnog kapitala Porschea.

Čak bi i to moglo da prikupi do 10,6 milijardi evra (10,55 milijardi dolara) ako procena brenda dostigne višu granicu procena investitora na oko 85 milijardi evra. To bi uvrstilo među najveće u istoriji Nemačke i najveće u Evropi.

Obične akcije, koje bi prema planovima bile u isključivom vlasništvu Volksvagena i Poršea, ne bi bile javno navedene.

Neki investitori su doveli u pitanje tajming debija na berzi koji bi testirao privlačnost najvećeg evropskog proizvođača automobila u vreme kada su se vrednosti vodećih kompanija smanjile usred nestabilnosti rata i rekordnih troškova energije.

„Postaje sve jasnije da porodice akcionara svoje interese stavljaju na prvo mesto“, rekao je Henrik Šmit, stručnjak za upravljanje u Volksvagen akcionaru DWS.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter