POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Volstrit pada dok podaci o inflaciji podstiču opklade na velika povećanja kamatnih stopa

Američki berzanski indeksi su naglo pali u utorak, prekinuvši četvorodnevni pobednički niz, nakon što su podaci pokazali da su mesečne potrošačke cene u SAD neočekivano porasle u avgustu, učvršćujući opklade na treće uzastopno povećanje stope od 75 baznih poena od strane Federalnih rezervi sledeće nedelje.

Svih 11 S&P sektora zabeležili su pad u ranoj trgovini, predvođeni padom od 3,3% u sektoru komunikacionih usluga.

Indeks akcija rasta S&P 500, koji sadrži tehnologije osetljive na stope i akcije rasta, pao je za 3% kako su prinosi na trezorski obveznici porasli, dok je njegov pandan u vrednosti izgubio 1,6%.

Mega-cap tehnološke akcije Apple i Microsoft pale su za više od 2,3% svaka, dok Tesla, Alphabet, Amazon i Meta pali su između 2,7% i 5,6% da bi imali najveću težinu na S&P 500 i Nasdaq-u.

Izveštaj Ministarstva rada o indeksu potrošačkih cena (CPI) pokazao je da je mesečni CPI u avgustu porastao za 0,1% u odnosu na jul, u odnosu na očekivanje pada od 0,1%. Na godišnjem nivou je porastao za 8,3%, dok su ekonomisti očekivali rast od 8,1%,.

Isključujući promenljive komponente hrane i energije, osnovni CPI je porastao na 6,3% sa 5,9% u julu, stavljajući dodatni pritisak na Fed da nastavi sa povećanjem kamatnih stopa.

Kreatori politike su prošle nedelje naglasili svoju odlučnost da nastave da povećavaju stope sve dok ne dođe do trajnog pada inflacije, koja je na vrhuncu od 40 godina i iznad cilja Fed-a od 2%.

Tržišta novca sada vide 81% šanse za povećanje stopa za 75 baznih poena i 19% šanse da će Fed povećati za neverovatnih 100 baznih poena na sastanku od 20. do 21. septembra, dok se očekuje da će stope dostići maksimum od oko 4,28% u martu 2023.

Dolar, koji je ove godine naglo porastao, djelimično zbog očekivanja agresivnog povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a, izbrisao je ranojutarnje gubitke i popeo se za 1%.

Jaz između prinosa na dvogodišnje i 10-godišnje zapise, koji se često smatra pokazateljem nadolazeće recesije, dodatno se obrnuo. Akcije banaka koje su osetljive na stope su pale za 2%.

Tri glavna indeksa su nedavno ojačala jer su investitori iskoristili nagli pad cena akcija od sredine avgusta koji je bio izazvan zabrinutošću zbog rastuće inflacije i uticaja strože monetarne politike da je obuzda.

Eastman Chemical je pao za 5% nakon što je kompanija prognozirala lošu dobit u trećem kvartalu, navodeći usporavanje potražnje na tržištu trajnih potrošnih dobara, veće troškove i udar od jačeg dolara.

Indeks volatilnosti CBOE, poznat i kao merač straha na Volstritu, porastao je na 24,97 poena.

Opadajući problemi nadmašili su napredovanje za odnos 11,92 prema 1 na NYSE i odnos 6,29 prema 1 na Nasdaq-u.

S&P indeks nije zabeležio novi maksimum od 52 nedelje i nijedan novi minimum, dok je Nasdak zabeležio 9 novih maksimuma i 62 nova najniža vrednost.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter