Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Voyager Digital zaustavio sva povlačenja, trgovinu i depozite

Brokerska kuća za digitalnu imovinu Voyager Digital pauzirala je svu trgovinu klijenata, depozite, isplate i nagrade za lojalnost, navodi se u saopštenju objavljenom u petak popodne.

„Ovo je bila izuzetno teška odluka, ali verujemo da je ispravna s obzirom na trenutne tržišne uslove“, rekao je Stiven Erlih, izvršni direktor kreditne kompanije Voiager.

Erlih je dalje rekao da je odluka osmišljena tako da se firmi da dodatno vreme da nastavi „istraživanje strateških alternativa sa različitim zainteresovanim stranama“ i da će oni pružiti dodatne informacije u „odgovarajućem trenutku“.

Ova najava dolazi usred niza poziva na margine i neispunjenja obaveza širom sektora, što digitalnog brokera čini najnovijom kolateralnom štetom rasprodaje kriptovaluta na širokom tržištu. Dve kriptovalute kojima se najviše trguje, bitkoin i eterijum, pale su za više od 70% u odnosu na svoje vrhunce prošlog novembra, a majski kolaps UST stabilcoina izazvao je šok na ionako burno tržište.

Vest dolazi nekoliko dana nakon što jedan od Voyager-ovih klijenata nije uspeo da plati zajam vredan stotine miliona dolara, što je podstaklo sve veću zabrinutost zbog efekta zaraze nelikvidnosti širom industrije.

U ponedeljak je broker izdao obaveštenje da je istaknuti kripto hedž fond Three Arrovs Capital (3AC) propustio zajam vredan više od 670 miliona dolara. Voyager je tada rekao da namerava da nastavi sa oporavkom od 3AC, a u međuvremenu je rekao da će nastaviti da radi i ispunjava narudžbe i povlačenja kupaca.

Od 24. juna, Voyager je rekao da ima približno 137 miliona dolara u američkim dolarima i da poseduje kripto imovinu. Kompanija je takođe napomenula da ima pristup kreditnoj liniji od 200 miliona dolara u gotovini i USDC stabilnim coinima, kao i kreditnoj liniji od 15.000 bitkoina (318 miliona dolara) kompanije Alameda Ventures, koja je kvantitativna trgovačka firma osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda.

Prošle nedelje, Alameda je izdvojila 500 miliona dolara za finansiranje Voyager-u, a firma je već povukla 75 miliona dolara iz te kreditne linije, ali izgleda da to nije bilo dovoljno da posao nastavi kao i obično.

Do sada, investitori u dve najveće svetske kriptovalute prema tržišnoj kapitalizaciji izgledaju nezainteresovani zbog vesti. Bitcoin je porastao za oko 2%, a eterijum za više od 4% pred kraj redovnog radnog vremena na Vol Stritu.

Voyager je konkurent firmi za kriptovalute BlockFi, koja je takođe bila uhvaćena na nišanu nedavne krize likvidnosti u sektoru. FTX je upravo sklopio kredit od 680 miliona dolara za kupovinu BlockFi-ja.

Voyagerova odluka prati odluku popularne platforme za ulaganje i pozajmljivanje kriptovaluta, Celsius, koja je na sličan način pauzirala sva povlačenja, zamene i transfere između računa zbog „ekstremnih uslova na tržištu“ 13. juna. Celzius tek treba da objavi opipljive smernice o sledećim koracima.

Izvor: CNBC

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter