POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Wall Street doživljava oštar pad zbog gubitaka u proizvođačima čipova i megacap kompanijama

Na Wall Streetu, akcije su zabeležile pad jer su proizvođači čipova suočeni s zabrinutostima u vezi sa slabom potražnjom potrošača, dok su rastuće prinose na trezorima pritisnuli Amazon i druge megacap kompanije.

Proizvođači opreme za čipove, kao što su Applied Materials, Lam Research i KLA Corp, pali su za više od 4% nakon što je Reuters izvestio da je TSMC zamolio svoje glavne dobavljače da odlože isporuke.

Nvidia, Advanced Micro Devices, Broadcom i Micron Technology su pale između 2,4% i 4,3%, povlačeći Philadelphia Semiconductor indeks na trosedmični minimum.

Štrajkovi United Auto Workers sindikata u fabrikama General Motors, Forda i Stellantis-a dodatno su uznemirili potražnju za čipovima od strane proizvođača automobila.

Podaci su pokazali da je industrijska proizvodnja u Kini rasla više nego što se očekivalo u avgustu, što ukazuje na to da bi nedavni niz mera podrške mogao polako stabilizovati posustalu ekonomsku obnovu.

Podaci objavljeni u četvrtak su pokazali da su maloprodajne prodaje u SAD porasle više nego što se očekivalo u avgustu, smanjujući zabrinutost o recesiji.

Prinosi na trezorima su porasli uoči sastanka Federalnih rezervi sledeće nedelje, pri čemu centralna banka suočava s jakom američkom ekonomijom i inflacijom koja ostaje iznad cilja.

“Svedoci smo da priča o rastu i dalje traje, i mislim da je to teško za tržište, jer postoji zabrinutost oko toga šta to može značiti i za kamatne stope i inflaciju”, rekla je Lisa Erickson, šefica javnih tržišta u U.S. Bank Wealth Management u Minneapolisu.

Trgovci očekuju da će Fed zadržati kamatne stope nepromenjenim na svom sastanku 20. septembra, dok su šanse za privremenu pauzu u novembru iznosile 67%, prema alatu CME FedWatch Tool.

Među akcijama koje su osetljive na više kamatne stope, Amazon je pao 2,8%, Microsoft je pao 2,2%, a Meta Platforms je pao 3,5%.

Adobe je pao 4,8% na više od dvonedeljni minimum nakon što je proizvođač Photoshop softvera objavio komercijalni program vredan do 3 milijarde dolara 8. septembra, nakon objave kvartalnih rezultata.

Istek kvartalnih derivativnih ugovora vezanih za akcije, indeksne opcije i futures, poznat kao “triple witching,” koji se očekuje kasnije tokom dana, očekuje se da održi tržišta volatilnim.

S&P 500 je bio niži za 1,19% na 4.451,44 poena.

Nasdaq je pao za 1,62% na 13.700,53 poena, dok je Dow Jones Industrial Average bio niži za 0,81% na 34.623,61 poena.

Svih 11 sektorskih indeksa S&P 500, predvođenih informacionom tehnologijom koja je pala za 2,09%, bilo je niže, praćeno gubicima od 1,85% u sektoru potrošačke diskrecije.

Arm Holdings, u vlasništvu SoftBank, ostao je gotovo nepromenjen nakon sjajnog debija na Nasdaqu u četvrtak, što je ponovo probudilo očekivanja o preokretu na tržištu inicijalnih javnih ponuda (IPO).

Jak debi Arma naveo je aplikaciju za dostavu namirnica Instacart da poveća predloženi opseg cena za svoju IPO kako bi ciljala potpuno razvodnjenu vrednost do 10 milijardi dolara.

Neumora Therapeutics, koju podržavaju Amgen i japanski SoftBank, ostvarila je slab debi po ceni od 16,50 dolara po akciji, nižoj od cene njenog IPO-a od 17 dolara po akciji.

Broj padajućih akcija je bio veći od rastućih unutar S&P 500 za odnos 3,2 prema 1.

Na celom američkom tržištu akcija, broj padajućih akcija je bio veći od rastućih akcija u odnosu 2,6 prema 1.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter