POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Wall Street pada na dvomesečne minimume kako strahovi od recesije rastu

Američke akcije su u petak završile u minusu, pavši na dvomesečne minimume jer je upozorenje o predstojećem globalnom usporavanju od FedEx-a ubrzalo beg investitora na sigurno na kraju burne nedelje.

Sva tri glavna američka berzanska indeksa skliznula su na nivoe koji nisu bili dodirnuti od sredine jula, sa S&P 500 zatvaranjem ispod 3.900, nivoa podrške koji se pažljivo prati.

Zaprepašćujući nakon cilja sedmice uznemirene zabrinutošću zbog inflacije, nadolazećih povećanja kamatnih stopa i zloslutnih ekonomskih znakova upozorenja, S&P 500 i Nasdaq pretrpeli su najgori nedeljni pad u procentima od juna.

„Bila je teška nedelja. Čini se kao da je Noć veštica rano došla“, rekao je Dejvid Karter, generalni direktor JPMorgana u Njujorku. „Suočavamo se sa ovim toksičnim napitkom visoke inflacije, visokih kamata i niskog rasta, što nije dobro za tržišta akcija ili obveznica.

Osećaj o riziku je prešao sa ključanja na ključanje nakon što je FedEx Corp kasno u četvrtak povukao svoju prognozu zarade, navodeći znake slabljenja globalne potražnje.

Ovaj potez FedEk-a usledio je nakon komentara Svetske banke i MMF-a, koji su upozorili na predstojeće usporavanje privrede širom sveta.

Potop mešovitih ekonomskih podataka, kojim dominira izveštaj o inflaciji (CPI), koji je topliji nego što se očekivalo, učvrstio je povećanje kamatnih stopa od najmanje 75 baznih poena na kraju sastanka Fed-a o monetarnoj politici sledeće nedelje.

„Dok tržište očekuje veliki porast u stopama Fed-a sledeće nedelje, postoji ogromna neizvesnost i zabrinutost zbog budućih povećanja stopa“, dodao je Karter. „Fed radi ono što treba. I posle izvesnog bola, tržišta i privreda će se sami izlečiti.“

Prema CME-ovom FedWatch alatu, finansijska tržišta su u sredu odredila 18% verovatnoću povećanja od 100 baznih poena u odnosu na ciljnu stopu Fed fondova.

Nenaslovljeni dizajn 79 1
Wall Street pada na dvomesečne minimume kako strahovi od recesije rastu 2

Dow Jones Industrial Average je pao za 139,4 poena, ili 0,45%, na 30.822,42, S&P 500 je izgubio 28,02 poena, ili 0,72%, na 3.873,33, a Nasdaq Composite je pao 103,95% na 114,4%.

Devet od 11 glavnih sektora S&P 500 završilo je na negativnoj teritoriji, pri čemu su energetika i industrija pretrpeli najveći pad u procentima.

Dow Transports, koji se posmatra kao barometar ekonomskog zdravlja, pao je za 5,1%.

Taj pad predvodio je pad akcija FedEx-a za 21,4%, što je najveći pad u S&P 500.

United Parcel Service i XPO Logistics su pali za 4,5% i 4,7%, respektivno, dok je Amazon.com Inc pao za 2,1%.

Na sednici je takođe obeležen istek mesečnih opcija, koji se dešava svakog trećeg petka u mesecu. Aktivnost hedžinga opcija je ove godine pojačala tržišne poteze, doprinoseći povećanoj volatilnosti.

Indeks volatilnosti tržišta CBOE, koji se često naziva „indeks straha“, dostigao je dvomesečni maksimum, prešavši nivo povezan sa povećanom anksioznošću investitora.

Opadajućih emisija nadmašile su one koje su napredovale na NYSE za odnos 3,04 prema 1; na Nasdaq-u, odnos 2,24 prema 1 favorizovao je pad.

S&P 500 nije objavio nove 52-nedeljne maksimume i 56 novih padova; Nasdaq Composite je zabeležio 21 novi maksimum i 387 novih padova.

Obim na američkim berzama iznosio je 16,92 milijarde akcija, u poređenju sa prosekom od 10,72 milijarde za celu sesiju u poslednjih 20 trgovačkih dana.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter