Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Walmart-ove akcije padaju jer sve veći troškovi, problemi u lancu snabdevanja i zalihe utiču na profitabilnost.

Walmart  je u utorak objavio kvartalne rezultate koji su bili daleko ispod projekcija Volstrita, pošto rastuće cene benzina i viši nivoi zaliha vrše pritisak na najvećeg trgovca na malo u zemlji.

Akcija kompanije je u utorak dotakla najniži nivo u 52 nedelje.

Završili su dan na 131,35 dolara, što je pad od 11,38%.

Investitori i ekonomisti pomno prate Walmart zbog nagoveštaja o tome kako se američki potrošači nose sa inflacijom.

Krajnji rezultati diskontera za kvartal “bili su neočekivani i odražavaju neobično okruženje“, rekao je izvršni direktor Dag Mekmilon u saopštenju u utorak ujutro.

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je na vrhuncu svih vremena.

Prema podacima Zavoda za statistiku rada, indeks potrošačkih cena, široko merilo cena roba i usluga, u aprilu je skočio 8,3% u odnosu na pre godinu dana.

Kompanija je pogođena velikim povećanjem cena benzina, rastućim troškovima rada i velikim nivoom zaliha, kaže glavni finansijski direktor Brett Biggs.

Zbog “neprilično hladnog vremena u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je da je neka roba stigla sa zakašnjenjem i da se drugi artikli, poput roštilj mesa, raznih biljaka i hemikalija za bazene, nisu prodavali.

Osim toga, rekao je on, zaposleni u Walmart-u su se vratili sa odsustva iz Covid-a brže nego što se očekivalo i doveli do toga da kompanija postane preopterećena zaposlenima tokom ovog dela tromesečja. Rekao je da su ti izazovi u vezi sa rasporedom ljudi rešeni.

Evo šta je Valmart prijavio za svoj prvi kvartal koji je završen 30. aprila, u poređenju sa procenama Refinitiv konsenzusa:

  • Prihod: 141,57 milijardi dolara prijavljenih naspram očekivanih 138,94 milijardi dolara
  • Zarada po akciji: 1,30 dolara prilagođeno u odnosu na očekivano 1,48 dolara

Walmart-ov kvartalni neto prihod pao je na 2,05 milijardi dolara, ili 74 centa po akciji, sa 2,73 milijarde dolara, ili 97 centi po akciji, pre godinu dana.

Prema provajderu podataka o finansijskim tržištima Refinitiv, prilagođena zarada kompanije iznosila je 1,30 dolara po akciji, 18 centi po akciji manje od onoga što su predviđali finansijski analitičari.

Walmart-ova prilagođena zarada uklanja dobitke i gubitke na ulaganjima u kapital kompanije, kao i inkrementalni gubitak od prodaje njegovih odeljenja u Velikoj Britaniji i Japanu u prvom kvartalu prethodne fiskalne godine.

Walmart-ova prodaja na e-trgovini u SAD, promena u odnosu na prethodnu godinu

Ukupni prihod je porastao na 141,57 milijardi dolara sa 138,31 milijardu dolara godinu dana ranije, iznad očekivanja Volstrita od 138,94 milijarde dolara.

Walmart u SAD je zabeležio povećanje prodaje u radnjama od 3% u odnosu na prethodnu godinu, ili povećanje od 9% u dve godine. Prodaja na  e-trgovini porasla je za 1% ili 38% na dvogodišnjem nivou..

Klub skladišta u vlasništvu Wolmart-a, Sam’s Club, zabeležio je povećanje prodaje u radnjama za 10,2% u odnosu na prethodnu godinu ili 17,4% na dvogodišnjoj osnovi.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter