POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Warren Buffett je uložio 74% svog portfolia u ovih 5 akcija!

Više od 249 milijardi dolara od ukupno 335 milijardi dolara uloženih sredstava Berkshire Hathaway-a može se pratiti do samo pet akcija poznatih brendova. Ako ste se ikada pitali zašto Warren Buffett, izvršni direktor Berkshire Hathaway-a (BRK.A) (BRK.B), privlači toliku pažnju, ne morate dalje da tražite od njegovog dosadašnjeg rezultata.

Iako je podložan greškama kao i svaki drugi investitor na planeti, isporučio je ukupan povrat od više od 4.100.000% za akcije njegove kompanije klase A (BRK.A) od kada je postao izvršni direktor Berkshire-a sredinom 1960-ih godina. Poređenja radi, S&P 500 je generisao ukupan povrat, uključujući isplaćene dividende, koji čak ne dostiže ni 30.000% tokom istog višedecenijskog perioda.

Neke “tajne” čarobnjaka iz Omahe za uspeh u investiranju dobro su poznate, poput njegovog dugoročnog mentaliteta i ljubavi prema brendovima sa pouzdanim menadžerskim timovima. Ali jedan od najvećih katalizatora Buffett-ove performanse, jeste njegova sklonost koncentraciji portfolija. Iako Berkshire Hathaway drži udeo u više od 50 hartija od vrednosti, Buffett i njegov investicioni tim odavno veruju u to da većinu uloženog kapitala kompanije ulažu u svoje najbolje ideje.

Na zatvaranju berze 20. oktobra, otprilike 74% (249,3 milijarde dolara) Warren Buffett-ovog investicionog portfolija od 335 milijardi dolara bilo je investirano samo u pet akcija.

Prijavi se za naš mentorski program putem mejla info@finansijskiputokaz.rs

FP Linkedin 1028 x 628 px 2
Warren Buffett je uložio 74% svog portfolia u ovih 5 akcija! 3

APPLE: 158,3 MILIJARDE DOLARA (47,2% ULOŽENIH SREDSTAVA)

Više od 158 milijardi dolara koje je Buffet vezao za Apple (AAPL) akcije čini gotovo polovinu uloženih sredstava Berkshire Hathaway-a.

Tokom godišnjeg sastanka akcionara Berkshire-a početkom maja, Buffett je mišljenja da je Apple ‘bolji posao od bilo kog koji posedujemo’. Imajte na umu da Berkshire poseduje uspešnu osiguravajuću kompaniju (GEICO) i železnicu (BNSF), te je ostvario skoro 3.000% nerealizovane dobiti na agenciji za kreditni rejting Moody’s, ne računajući dividende. Uprkos tome, Apple se smatra stubom Berkshire Hathaway-a.

Većina pažnje verovatno je usmerena na nedavno predstavljeni iPhone 15 kompanije Apple, koji uključuje potpuno novi titanijumski oklop i brži procesorski čip. Apple drži više od 50% udela na tržištu pametnih telefona u SAD-u, a iPhone i dalje ostaje ključni pokretač prodaje kompanije.

Međutim, očekuje se da će kontinuirana transformacija kompanije Apple u poslovno usmerenu platformu, podići potencijal za profit tokom preostalog dela decenije, ako ne i mnogo više. Pretplatničke usluge mogu povećati operativnu maržu Apple-a, dodatno poboljšati lojalnost kupaca i pomoći u ublažavanju fluktuacija prodaje koje često prate značajni ciklusi zamene iPhone-a.

Bio bih neodgovoran ako ne bih pomenuo i program vraćanja kapitala kompanije Apple, koji je neuporediv među javnim kompanijama. Apple godišnje vraća 15 milijardi dolara svojim akcionarima kroz dividendu, a od početka 2013. godine otkupio je oko 600 milijardi dolara vrednosti svojih običnih akcija.”

BANK OF AMERICA: 27,2 MILIJARDE DOLARA (8,1% ULOŽENIH SREDSTAVA)

Iako je Apple najveća investicija Berkshire Hathaway-a, nema sumnje da su bankarske akcije oblast u kojoj leži pravo Buffett-ovo stručno znanje. To je glavni razlog zašto je Bank of America (BAC) druga najveća investicija po tržišnoj vrednosti u investicionom portfoliju Berkshire-a.

Kao dugoročni investitor, Buffet je fokusiran na pobeđivanje u ‘igri brojeva’. Iako su recesije neizbežan deo ekonomskog ciklusa, periodi ekspanzije traju značajno duže od recesija. Ciklične bankarske akcije poput Bank of America trebalo bi da mogu da povećaju svoj portfolio zajmova kako bi iskoristile ove produžene periode ekspanzije.

Bank of America posebno ima najveću osetljivost na kamatne stope među bankama SAD-a. Kumulativno povećanje federalnih fondova za 525 baznih poena od marta 2022. godine generiše milijarde dolara dodatnog neto prihoda od kamata svakog kvartala. Što dalje Fed gura svoj ciklus olakšavanja, to je verovatnije da će BAC biti profitabilnija.

Bankarske akcije obično nude i snažne programe povrata kapitala – bar kada američka ekonomija dobro funkcioniše. Uz odobrenje centralne banke, nije neobično da Bank of America svake godine vrati 20 milijardi dolara ili više svojim akcionarima putem dividendi i otkupa akcija. Warren Buffett je veliki fan poslovanja koje nagrađuju/daju podsticaj dugoročnom investiranju.

Prijavi se za naš mentorski program putem mejla info@finansijskiputokaz.rs

FP Linkedin 1028 x 628 px 3
Warren Buffett je uložio 74% svog portfolia u ovih 5 akcija! 4

COCA-COLA: 21,8 MILIJARDI DOLARA (6,5% ULOŽENIH SREDSTAVA)

Najdugotrajnija akcija u portfoliju Berkshire Hathaway-a je Coca-Cola (KO) – koja je treća najveća investicija u njegovom portfoliu. Akcije Coca-Cole su kontinuirano u vlasništvu Buffett-ove kompanije od 1988. godine.

Ono što Coca-Cola donosi je doslednost, vrhunski marketing i dividendu.

Što se tiče prve stavke, hrana i pića su neophodni za život. Bez obzira na to koliko dobro ili loše domaće ili međunarodne ekonomije funkcionišu, potrošači verovatno neće mnogo menjati svoje navike u kupovini. Pošto se proizvodi Coca-Cole prodaju u svim zemljama osim Kube, Severne Koreje i Rusije, kompanija ostvaruje visoko predvidivi novčani tok u razvijenim zemljama, dok se oslanja na potencijalno brže mogućnosti organskog rasta u zemljama u razvoju.

Coca-Cola je takođe jedan od najprepoznatljivijih i najvrednijih brendova na svetu u prostoru potrošačkih proizvoda. To je jedan od retkih zdravih brendova koji je uspeo uspešno da prevaziđe generacijske jazove i poveže se sa potrošačima svih uzrasta. Bilo da se koristi veštačka inteligencija (AI) za prilagođavanje oglasa za mlađu publiku na društvenim medijima ili se oslanja na poznate promotere brendova za stariju publiku, marketing Coca-Cole je ključni razlog za njen dugoročni uspeh.

Godišnja isplata Coca-Cole od 1,84 dolara po akciji, u odnosu na Berkshire-ovu osnovnu cenu po akciji od manje od 3,25 dolara, donosi impresivni prinos od 57% godišnje za Buffetta i kompaniju.

AMERICAN EXPRESS: 21,5 MILIJARDI DOLARA (6,4% ULOŽENIH SREDSTAVA)

Četvrta najveća investicija u portfelju kojim rukovodi Buffett u Berkshire Hathaway-u je pružalac kreditnih usluga American Express (AXP). AmEx, kako je kompanija često poznata, druga je najduže posedovana akcija od strane Berkshire Hathaway-a (od 1993. godine), iza Coca-Cole.

Iako će recesije povremeno nastupiti, svih 12 američkih recesija nakon Drugog svetskog rata bile su kratkotrajne. Devet je trajalo manje od godinu dana, dok nijedna nije premašila 18 meseci.

Prava lepota AmEx-ovog poslovnog modela je u njegovoj sposobnosti da igra na dve strane. Pored toga što je treći procesor plaćanja u SAD-u, na osnovu obima prometa kreditnih kartica (kao 2021. godine), on je takođe i zajmodavac. To omogućava American Express-u da prikuplja naknade od trgovaca, kao i godišnje naknade i/ili kamatne prihode od svojih korisnika kartica.

Osim toga, American Express je uvek imao dar za privlačenje bogatijih pojedinaca kao korisnika kartica. Oni koji zarađuju više, manje su skloni od prosečnog korisnika kartice da menjaju svoje potrošačke navike ili da ne plaćaju račune tokom manjih ekonomskih poremećaja. Mogućnost AmEx-a da privuče imućne ljude trebalo bi da pomogne kompaniji da se bolje nosi sa kratkotrajnim padovima od mnogih svojih konkurenata.

CHEVRON: 20,5 MILIJARDI DOLARA (6,1% ULOŽENIH SREDSTAVA)

Peta akcija koja, zajedno sa Apple-om, Bank of America, Coca-Colom i American Express-om, čini oko 74% uloženih sredstava u Berkshire Hathaway-u od 335 milijardi dolara, je energetska akcija Chevron (CVX). Chevron je najnovija investicija na ovoj listi, dodata prvi put u portfelj Berkshire-a tokom četvrtog kvartala 2020. godine.

Velike opklade na energetski sektor bile su prilično retke za Buffett-a i njegov tim od početka ovog veka. Činjenica da je više od 20 milijardi dolara uloženo u Chevron jasno pokazuje da Buffett i njegov investicioni tim očekuju da spot cena nafte ostane visoka ili dalje poraste.

Nekoliko makro faktora svakako podržava veću spot cenu nafte. Na primer, ruski kontinuirani rat sa Ukrajinom stavlja u pitanje energetske potrebe Evrope. Osim toga, više od tri godine smanjenih kapitalnih ulaganja od strane energetskih giganta usled pandemije COVID-19 dovelo je do zategnutih svetskih zaliha nafte. Bušenje pruža Chevron-u najveće marže.

Međutim, Chevron je takođe integrisana energetska kompanija. Ona upravlja transmisionim cevovodima, koji generišu visoko predvidiv novčani tok, kao i rafinerijama i hemijskim postrojenjima koja deluju kao zaštita ako spot cena nafte padne.

Velike naftne kompanije takođe su poznate po izdašnim isplatama dividendi. Chevron je povećao svoju osnovnu godišnju isplatu 36 uzastopnih godina, a njegov odbor je odobrio program otkupa akcija u vrednosti od 75 milijardi dolara ranije ove godine.

Izvor: The Motley Fool

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter