POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Wash-trading na kripto tržištu dostigao 2 milijarde dolara od 2020.!

Wash-trading je oblik manipulacije tržištem u kojem entitet kupuje i prodaje istu imovinu, stvarajući lažan utisak o aktivnosti na tržištu.

Prema izveštaju Solidus Labs-a, izdavači tokena i pružaoci likvidnosti su obavili wash-trading (trgovanje radi stvaranja lažnih cena) vredno preko 2 milijarde dolara kriptovaluta na decentralizovanim berzama (DEX) baziranim na Ethereumu od 2020. godine.

Solidus Labs je naveo da je preko 20.000 kripto tokena manipulisano putem wash-tradinga na decentralizovanim berzama u poslednje tri godine.

U drugom delu svog izveštaja o manipulaciji kripto tržištem za 2023. godinu, objavljenog 12. septembra, Solidus je naveo da je u uzorku od 30.000 likvidnosnih pulova, gotovo 70% njih izvršilo wash-trading od septembra 2020. godine, što čini oko 2 milijarde dolara vrednosti kriptovaluta.

Iako su wash-trading operacije prisutne i u tradicionalnim finansijama, Solidus tvrdi da manipulatori tržišta često imaju lakše načine za obavljanje tih operacija kada je reč o kriptovalutama.

Takođe, postoji i stalno regulatorno pitanje o tome ko je odgovoran za otkrivanje i sprečavanje wash-tradinga na blockchainu, posebno s obzirom na globalnu prirodu decentralizovanih finansija.

“Asaf Meir, osnivač i izvršni direktor Solidus Labs-a, rekao je: ‘Manipulacija tržištem i dalje predstavlja značajan izazov u kripto industriji, posebno u eri većeg regulatornog nadzora i institucionalnog usvajanja. Aktivnost wash-tradinga koju smo otkrili ovde jasno ukazuje na manipulaciju tržištem, i mora se sprečiti kako bi kripto i DeFi mogli napredovati.'”

Solidus Labs je objasnio da wash-traderi dolaze u različitim oblicima i veličinama, uključujući izdavače tokena koji traže lakše izvlačenje sredstava; spekulante koji pokušavaju da iskoriste predstojeću distribuciju besplatnih tokena (token airdrop); i operatere berzi i tržišta koji prijavljuju veće trgovačke obime kako bi privukli investitore i korisnike.

U 2022. godini, studija Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja sugerisala je da je više od 70% trgovanja na neuređenim berzama bilo wash-trading. Prema istraživačima, postoje kratkoročni podsticaji za wash-trading i lažne transakcije često utiču na rangiranje berzi na veb sajtovima za prikazivanje podataka kao što su CoinMarketCap i CoinGecko.

Osim toga, lažne transakcije takođe utiču na cene kriptovaluta unutar samih berzi na kratak rok.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter