POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zaposleni Amazona će moći da podignu stambene kredite na osnovu svojih akcija

Zaposleni Amazon.com-a (AMZN) uskoro će moći da koriste akcije koje poseduju u tehnološkom gigantu kao kolateral za obezbeđenje stambenog zajma kod onlajn hipotekarnog zajmodavca Better.com, navodi se u izveštaju Wall Street Journal-a.

Pozivajući se na izjave obe kompanije, list navodi da će radnicima biti dozvoljeno da koriste novi Better.com proizvod za polaganje akcija kao zaloge prilikom uzimanja kredita za otplatu kuće.

U pokušaju da umanji efekat pada cena akcija Amazona, Better.com je saopštio da će naplaćivati višu kamatu na hipoteke zaposlenih Amazona koji su založili akcije.
Dodaje se da će trošak zaduživanja biti između 0,25 i 2,5 procentnih poena iznad normalne tržišne stope u zavisnosti od strukture učešća.

Aranžman se razlikuje od onog kod drugih zajmova obezbeđenih hartijama od vrednosti, koji mogu uključivati rizik od marginskog poziva ili zahteve da zajmoprimci isporuče više kolaterala ili prodaju sredstva kako bi pokrili obaveze po osnovu duga. Ovi krediti, koji su često rezervisani za takozvane osobe sa visokom neto vrednošću i vrednim portfeljima akcija i obveznica, mogu se pokazati kao rizični ako cena osnovne imovine padne.

U izveštaju se dodaje da su izjave portparola i dokumenti o obuci pokazali da Amazon savetuje radnike da „razmišljaju kao vlasnici“ i da duže zadrže akcije u svom posedu kako bi imali koristi od očekivanog oporavka cena.

Amazon je obično koristio akcije kao ključni deo svojih kompenzacionih paketa za zaposlene, pri čemu deonice čine više od polovine plate za neke vrhunske radnike. Međutim, kako je cena akcija Amazona pala prošle godine zajedno sa skoro svim tehnološkim akcijama, grupa je podigla gornju granicu za ukupan gotovinski deo svojih plata na 350.000 dolara sa 160.000 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter