Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Zašto će stagflacija uticati na tvoj novčanik

Svetska banka upozorila je u utorak da je globalna ekonomija u opasnosti od „stagflacije“, mešavine visokih cena i slabog rasta koji bi neke nacije mogao gurnuti u recesiju. „Rat u Ukrajini, kineska blokada, prekidi u lancu snabdevanja i izgledi za stagflaciju utiču na BDP. „Recesiju će biti teško izbeći za mnoge nacije“, izjavio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas. Svetska banka je smanjila svoje predviđanje globalnog rasta ove godine na 2,9 odsto u svom najnovijem izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima, što je pad sa 4,1 odsto u januaru.

Svetska banka je smanjila svoje predviđanje globalnog rasta ove godine na 2,9 odsto

Svetska banka je većinu smanjenja pripisala invaziji Rusije na Ukrajinu, koju nije uključila u svoje ranije predviđanje. Prema međunarodnom telu, sledeće godine „u osnovi neće biti povratka“, sa rastom globalne ekonomije od samo 3 odsto u 2023. Istraživanje je pripisalo sumornu prognozu nastavku visokih troškova energije i hrane, uparene sa povećanim kamatnim stopama centralnih banaka širom sveta.

Globalni izgledi se suočavaju sa velikim negativnim rizicima, uključujući eskalaciju geopolitičkih tenzija, produženi period stagflacije koji podseća na 1970-te, široko rasprostranjeni finansijski stres izazvan rastom cena zaduživanja i povećanu nestašicu hrane, navodi se u istraživanju. U Sjedinjenim Državama, Svetska banka je smanjila svoje predviđanje rasta za 2022. na 2,6 odsto, što je pad sa 3,8 odsto u januaru. Iako smanjenje rejtinga ne ukazuje na recesiju, korporacije sa Volstrita su već primile k znanju indikatore tržišne recesije. A brzo povećanje cena već izaziva razgovore o recesiji za američkim stolovima.

Međutim, istraživanje Svetske banke naglašava da strahovi od recesije nisu izrazito američka pojava. „Izbegnite najgori scenario.“ Svetska banka je pozvala zemlje širom sveta da „spreče najgore posledice“ trenutne ekonomske recesije. Svetska banka je preporučila vladama da „ublaže udarac“ rastućih troškova energije i hrane proširenjem otpisa duga i da ublaže uticaj tekuće epidemije jačanjem vakcina u zemljama sa niskim prihodima. Studija je posebno savetovala vlade da ne uvode ograničenja cena, subvencije ili zabrane izvoza u uslovima prevelike inflacije. Svetska banka je takođe navela da centralne banke kao što su Federalne rezerve imaju ulogu.

Federalne rezerve, Banka Engleske i Banka Kanade su među glavnim centralnim bankama koje povećavaju troškove kratkoročnog zaduživanja kako bi smanjile tražnju, što može omogućiti firmama da podignu cene. „Uspešnim učvršćivanjem inflatornih očekivanja i korišćenjem kredibilnih okvira monetarne politike, možemo smanjiti količinu pooštravanja politike koja je neophodna za postizanje nameravanih uticaja na inflaciju i aktivnost“, rekao je Ajhan Kose, direktor Grupe za izglede Svetske banke. Poteškoća je u tome što vlade i centralne banke mogu učiniti samo toliko da reše probleme u lancu snabdevanja. Sa kineskom politikom nulte pandemije i sukobom u Istočnoj Evropi, nemogućnost globalne trgovine da se slobodno kreće preti održavanju visokih cena dok se BDP usporava.

Prema oceni Svetske banke, ako se geopolitički uslovi ne poprave, „globalni rast bi mogao biti znatno niži“.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter