POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato ima najgoru sedmicu u poslednja 2 meseca

Dolar krade svaki delić sigurnog utočišta, ostavljajući zlato – najpoznatiji plemeniti metal – sa vrlo malo sjaja.

Referentni fjučers ugovor za zlato na njujorški Comex u decembru je iznosio 1.648,90 dolara po unci, što je pad od 28,10 dolara, ili 1,7%, tog dana, nakon najniže vrednosti sesije na 1.646,15 dolara.
Za nedelju dana je izgubio nešto više od 60 dolara, ili 3,5%.

Prometna cena poluga, koju neki trgovci pažljivije prate od fjučersa, bila je na 1.645,24 dolara, nakon podnevnog pada na 1,640,71 dolara.

Podaci pokazuju da je nedeljni pad zlata bio najgori za metal od skoro 4% pada tokom nedelje početkom avgusta.

Zlato je u četvrtak palo ispod ključne podrške od 1.650 dolara pre nego što su bikovi u svemiru pobegli, pošto je pad dolara zbog govora o vrhunskoj inflaciji u SAD pomogao žutom metalu da povrati skoro sve što je izgubio tog dana.

Prodaja zlata je, međutim, nastavljena u petak pošto je indeks dolara porastao sedmi put za osam dana. Indeks, koji suprotstavlja dolar u odnosu na evro, jen, funtu, kanadski dolar, švedsku krunu i švajcarski franak, dostigao je najviši nivo od 113,30. Tehnički grafikoni ukazuju na vrlo verovatno visok nivo od 120 dolara za indeks dolara, kažu analitičari.

U međuvremenu, prinosi na obveznice uporedo sa desetogodišnjim trezorskim zapisima su porasli na 14-godišnji maksimum od 4,06%.

Dolar i prinosi bili su glavni korisnici Fed-ove kampanje protiv inflacije, pošto je centralna banka ove godine povećala kamatne stope za 300 baznih poena i izgleda da će dodati još 125 do kraja godine.

Nalet u ova dva bila je anatema za zlato, koje se mesecima mučilo da ponovo potvrdi svoj položaj utočišta dok su sredstva stabilno prilivala na pozicije dugih dolara i kratkih obveznica na račun žutog metala.

„Sa inflacijom koja je naizgled tako tvrdoglava, možda će morati da ode dalje nego što su tržišta ranije očekivala“, rekao je Krejg Erlam, analitičar platforme za onlajn trgovinu OANDA.
„To ne sluti dobro za zlato u bliskoj budućnosti. Jučerašnji najniži nivoi od oko 1.640 dolara uskoro bi mogli biti testirani još jednom, a najniži nivoi iz kasnog septembra je sledeći test nakon toga.

Pad zlata u petak usledio je pošto su podaci pokazali da je maloprodaja u SAD bila stabilna u septembru i ispod očekivanja, jer je inflacija na skoro 40-godišnjim maksimumima uzela danak na apetit potrošača – najdinamičniji sektor privrede.

Rast maloprodaje od nula procenata za prošli mesec bio je ispod minimuma od 0,2% koji su očekivali ekonomisti, u poređenju sa 0,4% koliko je prijavilo Ministarstvo trgovine za avgust.

Za godinu do septembra, maloprodaja je bila 8,4% u odnosu na 9,4% registrovanih u 12 meseci do avgusta.

Maloprodaja je glavni pokazatelj potrošačke potrošnje, koja čini 70% američkog bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter