POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato je ostalo ispod 2.000 dolara jer strahovi od povećanja kamatne stope i dalje postoje

Cene zlata su porasle nakon nedavnih gubitaka u ponedeljak, ostajući pod pritiskom jer su strahovi od nadolazećeg povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi umanjili apetit za žuti metal, kao i nedavni skok prinosa na trezor.

Cene poluga su obeležile dve uzastopne nedelje gubitaka jer su oštri komentari zvaničnika Fed-a i neki ekonomski podaci jači od očekivanog pojačali strahove da će Fed nastaviti da povećava kamatne stope ove godine.

Takav scenario najavljuje veći pritisak na zlato, s obzirom na to da rastuće kamatne stope povećavaju oportunitetni trošak držanja poluga, koji ne nudi prinose. Zbog ove ideje zlato je izgubilo marku od 2.000 dolara, dok je dolar ojačao.

Spot zlato je bilo ravno na 1.983,94 dolara po unci, dok su fjučersi zlata porasli za 0,2% na 1.993,95 dolara za uncu. Oba instrumenta su izgubila preko 1% prethodne nedelje.

Dvonedeljni pad zlata dolazi ubrzo nakon što je žuti metal skočio na blizu rekordnih, uglavnom zbog povećane potražnje za sigurnim utočištem, jer su tržišta strahovala od potencijalne bankarske krize i recesije ove godine.

Očekuje se da će strah od recesije, posebno zbog daljeg rasta kamatnih stopa u SAD, pružiti određenu podršku žutom metalu, s obzirom na njegov status sigurnog utočišta.

Cene fjučersa Fed fonda pokazuju da tržišta određuju cene sa skoro 90% šanse da će Fed povećati stope za 25 baznih poena (bps) kada se sastane sledeće nedelje. Dok se onda očekuje da će centralna banka signalizirati pauzu u junu, tržišta cene u maloj, ali rastućoj mogućnosti za još jedno povećanje od 25 baznih poena u junu.

Svako pooštravanje globalnih monetarnih uslova najavljuje veći pritisak na zlato.

Ostali plemeniti metali su u ponedeljak bili pomešani, sa fjučersom platine za 0,8%, dok su fjučersi na srebro porasli za 0,3%.

Među industrijskim metalima, fjučersi na bakar su blago pali, produžavajući strmoglave gubitke u odnosu na proteklu sedmicu, jer su strahovi od usporavanja industrijske aktivnosti težili. Fjučersi na bakar su pali za 0,1% na 3,9888 dolara za funtu.

Rastuća neizvesnost oko ekonomskog oporavka u Kini, koja je najveći svetski uvoznik bakra, takođe je narušila privlačnost crvenog metala.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter