POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato je ponovo prešlo 2.000 dolara jer investitori traže zaštitu od straha od invazije na Gazu

“Zlatni bikovi” su ponovo osvojili teritoriju od 2.000 dolara za uncu koja im je izmicala prethodna dva meseca dok su investitori tražili sklonište u sigurnim utočištima usred sve veće zabrinutosti da će Izrael zaista uspeti sa potpunom invazijom na Gazu kako bi isterao militante Hamasa sa palestinske zemlje.

Najaktivniji fjučers ugovor zlata na njujorškom Comex-u, u decembru, poravnao je zvaničnu trgovinsku sesiju u petak na 1998,50 dolara po unci, što je porast od samo 1,10 dolara ili 0,05%. nakon najvišeg nivoa u toku dana od 2.017,70 dolara.

Međutim, u trgovini nakon poravnanja, referentni fjučers ugovor za zlato bio je malo viši od svog maksimuma u ​​petak, iznosivši 2.017,85 dolara u 15:35 po američkom istočnom vremenu (19:35 po Griniču), što je porast od 20,45 dolara, ili 1,02%, na dan .

Porast zlata nakon poravnanja usledio je pošto su trgovci reagovali na pomamne naslove o poslednjem bliskoistočnom sukobu, gde zaraćene strane Izrael i Hamas nisu bili bliže rešenju uprkos intenzivnom posredovanju Sjedinjenih Država i drugih globalnih sila.

Zvaničnik militantne grupe Hamas uslovio je oslobađanje talaca u Gazi prekidom vatre u izraelskom bombardovanju palestinske enklave, preneo je Rojters. Izrael kaže da priprema kopnenu invaziju, ali su ga SAD i arapske zemlje pozvale da odlože operaciju koja bi umnožila broj civilnih žrtava u gusto naseljenom obalskom pojasu i mogla bi izazvati širi sukob.

“To je ‘nered’, jednom rečju”, rekao je Džon Kilduf, partner njujorškog energetskog hedž fonda Again Capital, u komentarima koji su se mogli primeniti na trgovce na različitim tržištima. Kilduff je rekao, koliko je znao, nijedan trgovac „ne zna kuda ova stvar ide i svi se samo utrkuju od naslova do drugog”.

„Ipak, ovo je terenski dan za trgovce volatom“, dodao je on, koristeći skraćenicu za volatilnost.

Promptna cena zlata, koju su neki trgovci pažljivije pratili od fjučersa, bila je na 2.007,13 dolara, što predstavlja rast od 22,24 dolara, ili 1,1%, nakon maksimuma od 2.009,41 dolara.

„Sa promptno zlatom koje je uspešno prevazišlo horizontalni otpor od 1.998 dolara i dostiglo 2.009 dolara, sledeći veliki pritisak bio bi ka 2.050 i 2.075 dolara“, rekao je Sunil Kumar Diksit, glavni tehnički strateg u SKCharting.com. „Neposredna podrška za spot zlato se takođe pomera na više, u zonu od 1.990 do 1.980 dolara.”

Izraelske snage izvele su svoj najveći kopneni napad u Gazi na Hamas tokom noći, a premijer Benjamin Netanjahu je rekao da se izraelske trupe i dalje pripremaju za punu kopnenu invaziju.

Dok se to zadržavalo usred intenzivnog posredovanja svetskih sila, činilo se da se pretnja petog najvećeg proizvođača nafte Irana koji će se gurnuti u bitku pojačavati sa svakim danom tronedeljnog rata.

Teheran, glasni pristalica Hamasa, neprestano je mamio izraelskog saveznika Vašington od smrtonosnog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo najgore borbe koje je Bliski istok video poslednjih decenija. Američka vojska je u petak pogodila iranske ciljeve u Siriji, što je navelo iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahijana da upozori da Sjedinjene Države „neće biti pošteđene ove vatre“.

Odvojeno, projektili su u petak pogodili dva egipatska grada na Crvenom moru, ranivši nekoliko ljudi, rekli su izvori i zvaničnici, što pokazuje rizik od regionalnog prelivanja sukoba.

Izvor: Inveting.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter