Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Zlato nastavlja da pada

Zlato je u petak palo na putu do trećeg uzastopnog nedeljnog pada, pošto su čvrst dolar i nadolazeća povećanja kursa poremetili apetit za neprofitnu imovinu, dok je povećanje poreza na uvoz poluga u Indiji takođe umanjilo izglede za tražnju.

Na 1.802,39 dolara po unci, spot zlato je nedavno palo za 0,25%, a za nedelju dana je palo za više od 1%. Na 1.803,3 dolara, fjučersi na zlato u SAD su zabeležili pad od 0,22%.

Dolar je glavni pritisak na zlato, ali rastuće kamatne stope su šira slika, smatra Kris Gafni, predsednik svetskih tržišta u TIAA banci.

Činilo se da su u petak investitori izabrali sigurnost dolara usred eskalacije zabrinutosti oko recesije, a jačanje dolar je povećalo cenu zlata za međunarodne kupce.

Oštra monetarna politika najviših centralnih banaka gurnula je zlato u najgori kvartal u više od godinu dana.

Indija, drugi po veličini potrošač poluga u svetu, povećala je osnovnu uvoznu carinu na zlato sa 7,5% na 12,5% u nastojanju da smanji trgovinski deficit.

Iako se u trećem kvartalu obično vidi velika fizička kupovina tokom festivala, to će odmah uticati na potražnju, kaže Ajai Kedia, direktor kompanije Kedia Commodities u Mumbaju.

Ove nedelje, trgovci fizičkim zlatom u Indiji ponudili su visoke popuste zbog kontinuirane slabosti tražnje i verovatnoće da će je povećanje poreza dodatno ublažiti.

Neki američki maloprodajni kupci takođe “stežu kaiš“ dovodeći u pitanje izglede za rast i opštu inflaciju, rekao je Gafni iz TIAA.

Inflacija u evrozoni je u junu dostigla još jedan rekordni nivo, što je učvrstilo razloge za brzo povećanje kamatnih stopa ECB počevši od ovog meseca.

Prometno srebro je palo za 2,35% na 19,77 dolara i palo je za više od 6% ove nedelje, što je najveći nedeljni pad od januara 2022.

Spot platina je oslabila 1,7% na 878,78 dolara po unci i suočava se sa četvrtim uzastopnim nedeljnim padom. Paladijum je porastao za 1,28% na 1.962,03 dolara, u porastu za nedelju dana.

Izvor: CNBC

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter