POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato pada ispod 1.800 dolara kako zvaničnici Fed-a ojačavaju dolar

Cene zlata su potonule u sredu, a fjučersi su pali za skoro 1% nakon što su oštri komentari nekoliko zvaničnika Federalnih rezervi podigli dolar uz izglede za oštrije povećanje kamatnih stopa.

Fjučersi na zlato pali su za 0,9% na 1.774,20 dolara po unci.
Prometno (Spot) zlato je palo za 0,2% na 1.758,12 dolara, dok je sada na 1,767.19 dolara.
Fjučersi na zlato su u utorak nakratko porasli iznad 1.800 dolara jer je zabrinutost zbog rastućih tenzija između SAD-a i Kine izazvala potražnju za sigurnim utočištem.

Međutim, dobici su bili kratkotrajni nakon što su dva zvaničnika Fed-a sugerisala da bi dodatna, oštra povećanja kamatnih stopa mogla biti neophodna za rešavanje inflatorne krize.

Odvojeno, Čarls Evans, predsednik čikaškog Fed-a, upozorio je na još jedno značajno povećanje stope, ali je izrazio optimizam da bi se jedno moglo izbeći.

Njihove primedbe dovele su do povećanja vrednosti američkog dolara od 1% u utorak, dok su fjučersi na indeks američkih dolara zabeležili rast od 0,9% na 106,18 dolara.
Nakon njihovih primedbi, 10-godišnje stope trezora SAD takođe su porasle, zaključivši u utorak na 2,747%.

Ove godine, dolar je u velikoj meri nadmašio zlato kao sigurno utočište zbog verovatnoće daljeg povećanja kamatnih stopa.

Fed će se sada sastati krajem septembra da donese odluku o svom sledećem postupku nakon što je ove godine četiri puta povećao stope.
Zapanjujuća godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Državama od 9,1% vrši pritisak na banku da još više pooštri politiku.

Prema podacima CME Group, većina investitora se trenutno priprema za septembarsko povećanje stope od 0,5%, što bi dovelo do stope između 2,75 i 3,0%.

Na većinu ostalih primarnih metala negativno je uticalo jačanje dolara u sredu, pri čemu su fjučersi na srebro i platinu pretrpeli pad od po 2%.

Snaga dolara je u sredu uticala na većinu drugih glavnih metala, a fjučersi na srebro i platinu oslabili su svaki od 2%.

Među industrijskim metalima, fjučersi bakra kojima se trguje u Londonu pali su za 0,6% na 7.775,50 dolara nakon pada od 1,1% u utorak.
Fjučersi na nikl je pao za 8%, oštro konsolidujući nedavne dobitke, dok je aluminijum pao za 1,7%.

Industrijski metali, posebno bakar, ove nedelje su bili teško pogođeni nizom slabih proizvodnih podataka iz celog sveta. Uz stabilan pad privredne aktivnosti ove godine, izgledi za cene metala ostaju slabi.

Nekoliko sumornih podataka o proizvodnji iz celog sveta ove nedelje imalo je značajan negativan uticaj na industrijske metale, posebno bakar.
Prognoze za cene metala i dalje su mračne, jer se privreda ove godine postepeno smanjuje.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter