POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato pod pritiskom blizu 1.650 dolara, bakar prigušen zbog ekonomskih strahova

Cene zlata bile su pod pritiskom blizu ključnih nivoa podrške u utorak, pošto se dolar smirio od nedavnih gubitaka, dok su cene bakra zadržale nedavne gubitke usred sve veće zabrinutosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

Prometne cene zlata porasle su za 0,2% na 1.652,10 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato koji ističu u decembru takođe porasli za 0,2%.
Cene poluga su pale za 0,6% u ponedeljak pošto je dolar obuzdao nedavne gubitke.

Ali i zlato i dolar ostali su u uskim rasponima trgovanja viđenim poslednjih nedelja, usred sve veće neizvesnosti u vezi sa putanjom monetarne politike SAD.
Iako su nade da će Federalne rezerve donekle uticati na cene zlata prošle nedelje, tržišta još uvek određuju cene sa skoro 100% šansom da Fed u novembru poveća stopu od 75 baznih poena.

Dolar se takođe stabilizovao u ponedeljak nakon tri uzastopne sesije gubitaka, dok su prinosi američkog trezora ostali blizu najviših nivoa od finansijske krize 2008.

Rastuće američke kamatne stope ove godine su teško opteretile zlato, pošto su oportunitetni troškovi držanja žutog metala porasli.
Zlato je takođe u velikoj meri izgubilo svoju privlačnost kao sigurno utočište i zaštita od inflacije ove godine.

S obzirom na to da će američke kamatne stope nastaviti da rastu, očekuje se da će pritisak na cene poluga opstati u bliskoj budućnosti.

Među industrijskim metalima, cene bakra su u utorak bile smanjene nakon pada na prethodnoj sednici, pošto je niz slabih ekonomskih otisaka u ponedeljak ukazivao na sumorne izglede za globalnu potražnju bakra.

Nenaslovljeni dizajn 20
Zlato pod pritiskom blizu 1.650 dolara, bakar prigušen zbog ekonomskih strahova 2

Fjučersi na bakar ostali su nepromenjeni oko 3,4325 dolara za funtu nakon pada od 1,4% na prethodnoj sesiji.

Dok podaci pokazuju da je kineski uvoz bakra porastao u septembru pošto je zemlja povećala infrastrukturnu potrošnju poslednjih meseci, tržišta su ostala oprezna u pogledu nedavnih političkih dešavanja u zemlji.

Konsolidacija vlasti predsednika Si Đinpinga u Nacionalnom kongresu izazvala je zabrinutost zbog novog obračuna sa najbogatijim organizacijama i biznismenima u zemlji, što je izazvalo ozbiljnu rasprodaju na kineskim tržištima.

Podaci o bruto domaćem proizvodu Kine u trećem kvartalu nadmašili su očekivanja analitičara, ali su bili znatno ispod cilja Komunističke partije.

Jinpingova posvećenost održavanju ekonomski štetne politike nulte COVID-19 takođe je izazvala zabrinutost oko izgleda Kine za rast, zadržavajući izglede za bakar prigušenim.

Crveni metal se takođe suočava sa povećanim vetrovima zbog usporavanja aktivnosti širom sveta. Slaba očitavanja iz evrozone pokazala su da će se u trećem tromjesečju vjerovatno smanjiti ekonomski glavni faktor.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter