POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Zlato pod pritiskom neizvesnosti stope Fed-a, kineska nezgoda sa bakrom

Cene zlata su u ponedjeljak dodatno skliznule jer je i dalje neizvesnost u vezi sa monetarnim pooštravanjem Federalnih rezervi, dok su cene bakra pale zbog više proizvodnih problema u velikom uvozniku Kini.

Prometne cene zlata su pale za 0,1% na 1.745,46 dolara po unci, dok su fjučersi zlata pali za 0,2% na 1.759,90 dolara za uncu.

Cene su se prošle nedelje povukle pošto su oštri komentari nekoliko zvaničnika Fed-a sugerisali da će se centralna banka verovatno obavezati na oštro povećanje kamatnih stopa kako bi se borila protiv pregrejane inflacije.

S obzirom na to da su komentari došli nakon podataka koji pokazuju izvesno ublažavanje inflacije u SAD, trgovci su postali nesigurni oko toga kako će Fed pooštriti politiku na svom sledećem sastanku.

Podaci pokazuju da su trgovci skoro ravnomerno podeljeni između povećanja Fed-a za 50 i 75 baznih poena tokom septembra. Meka očitanja inflacije su u početku iskrivila ovaj trend uglavnom ka povećanju od 50 baznih poena.

Indeks dolara je neznatno porastao u ponedeljak, zadržavajući prošlonedeljne dobitke jer se fokus okrenuo obraćanju predsednika Fed-a Džeroma Pauela na simpozijumu u Džekson Holu ovog petka.

Izgledi za povećanje američkih kamatnih stopa doveli su do toga da je dolar ove godine u velikoj meri pretekao zlato kao sigurno utočište, uprkos tome što je žuti metal značajno ojačao na početku sukoba između Rusije i Ukrajine u februaru.

U industrijskim metalima, cene bakra su produžile pad pošto je rasla zabrinutost zbog usporavanja potražnje u glavnom uvozniku Kini. Ozbiljna energetska kriza u provinciji Sečuan – koja je dovela do obustave nekih fabrika – takođe je donela negativne uvode za bakar.

Fjučersi na bakar su pali za 0,5% na 3,6520 dolara za funtu. Na cene crvenog metala ozbiljno je uticalo usporavanje industrijske aktivnosti u Kini, pošto je stroga politika Pekinga o nultom virusu COVID-a zatvorila fabrike u velikim industrijskim centrima.

Slabi industrijski podaci iz Kine doveli su do pada cena bakra prošle nedelje, a očekuje se da će se trend nastaviti. Ali crveni metal je doneo izvesno olakšanje zbog stimulativnih mera Pekinga, koje imaju za cilj da ojačaju infrastrukturnu potrošnju u zemlji.

Očekuje se da će Narodna banka Kine u ponedeljak dodatno sniziti kamatne stope na kredite kako bi podstakla ekonomski rast.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter